Zbiranje in povezovanje podatkov lahko o vas pove veliko več, kot želite razkriti. Foto: MMC RTV SLO
Zbiranje in povezovanje podatkov lahko o vas pove veliko več, kot želite razkriti. Foto: MMC RTV SLO

To v praksi pomeni združevanje zgodovine iskanj ne le v Googlovem iskalniku, ampak tudi v storitvah Gmail, Google+, YouTubu, Google Maps in drugih Googlovih storitvah.

Uporabnikova zgodovina iskanja je lahko precej zgovorna. Razkrije lahko podatke o uporabnikovi lokaciji, interesih, starosti, spolu, verskem ali političnem prepričanju in celo zdravstvenih težavah.

Zgodovina iskanj lahko razkrije več, kot bi si želeli

Dozdajšnje ločeno zbiranje podatkov je bilo pomembno zaradi zaščite občutljivih ali osebnih podatkov, saj je zgodovina iskanja lahko "precej zgovorna". Med drugim lahko razkrije podatke o uporabnikovi lokaciji, interesih, starosti, spolu, verskem ali političnem prepričanju in celo zdravstvenih težavah.

Ekipa projekta Varni na internetu (ki ga izvaja Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT pod okriljem javnega zavoda Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (Arnes)) zato uporabnike poziva, naj dozdajšnjo zgodovino iskanj izbrišejo, hkrati pa onemogočijo njeno prihodnje zbiranje. Tako bodo preprečili, da bi se ti podatki povezovali z vsemi drugimi, ki so ji uporabniki dali na voljo drugim Googlovim storitvam.

Google prepričan, da uporabniku ponuja "nekaj več"
Google povezovanje podatkov upravičuje z novo politiko zasebnosti, s katero želi doseči, da bi uporabnika v okviru Googlovih storitev, ki jih ta uporablja, obravnaval kot enega posameznika in mu s tem posredoval čim boljše rezultate iskanja, vsebine in oglase. Pri Googlu trdijo, da želijo uporabnikom zagotoviti jasno in enotno politiko zasebnosti, ki velja za vse Googlove storitve.

Kako varna je uporaba sodobnih tehnologij? Četrtkov Studio ob 17. na radiu Slovenija
Odvisnost od računalnikov, pametnih telefonov in stalnega dostopa do podatkov je namreč postala prevelika, da bi ob tem lahko zanemarjali varnost. Kakšni varnostni mehanizmi nas ščitijo pred zlorabami in kaj je treba storiti ali spremeniti pri svojem delu ter uporabi informacijskih tehnologij, da bi bilo vse skupaj varno, posameznikova zasebnost pa nedotaknjena?

Nevarno preseganje meja sorazmernosti
A novi pravilnik se v marsikateri točki nevarno dotika ali celo presega meje sorazmernosti, na kar je opozorila tudi slovenska informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Prav sorazmernost pa je eno temeljnih načel zakona o varstvu osebnih podatkov in varovanju zasebnosti. Da novi pravilnik očitno vdira v zasebnost uporabnikov, so Google opozorili tudi v ameriškem nacionalnem združenju državnih tožilcev.