Bard daje uporabnikom jasno vedeti, da gre za zmotljiv eksperiment. Foto: AP
Bard daje uporabnikom jasno vedeti, da gre za zmotljiv eksperiment. Foto: AP

Google je program Bard predstavil februarja letos, gre pa za njegov odgovor na ChatGPT, ki ga je ustvarilo podjetje OpenAI, več milijard dolarjev pa je vanj vložil Googlov tekmec Microsoft.

Tako Bard kot Chat GPT sta primera generativne umetne inteligence, ki lahko na precej človeški način odgovarja na vprašanja uporabnika.

Na samem začetku uporabe nas sicer pri Bardu pričaka opozorilo, da gre za zdaj še za preizkus in da so lahko njegovi odgovori tudi napačni.

Za zdaj še ni znano, ali bo Bard postal tudi aplikacija. "Bard je eksperiment. Želimo biti drzni in odgovorni," je na tiskovni konferenci povedal podpredsednik razvoja Amar Subramanya.

Bard že na voljo v večini sveta

Znane tehnološke osebnosti so v začetku leta zaradi vsega pompa po svetu tudi pozvale k začasni ustavitvi razvoja teh tehnologij, poroča BBC.

Bard je kljub temu po februarskem začetku v ZDA in Združenem kraljestvu od danes na voljo v okoli 40 državah. Med njimi so, denimo, Brazilija in vse države Evropske unije, kjer je zaradi strogih regulacij premaknil zagon.

Uporabniki "lahko zavrnejo" zbiranje podatkov

Komisija za zaščito osebnih podatkov na Irskem, kjer ima Google sedež, je namreč februarja opozorila, da Bard ni dovolj jasno razkril, kako bodo hranili osebne podatke evropskih uporabnikov.

Zdaj so vendarle dobili zeleno luč, Bard pa trdi, da so pomirili nadzornike glede preglednosti, izbire in nadzora. Amar Subramanya je na tiskovni konferenci zagotovil, da "lahko uporabniki zavrnejo zbiranje podatkov".

V ZDA sicer proti Googlu poteka nova skupinska tožba, ker naj bi zlorabili osebne podatke uporabnikov med urjenjem Barda.

Novosti: Branje na glas in različni besedilni slogi

Med novimi funkcijami programa so med drugim predstavili možnost, da Bard odgovor prebere na glas.

Po novem lahko poda odgovor v petih različnih slogih: preprostem, dolgem, kratkem, profesionalnem ali neformalnem.

Ena izmed novih funkcij uporabnikom omogoča nalaganje fotografij, ki jih lahko Bard analizira za informacije.

Komuniciranje tudi v slovenščini

Bard je zdaj na voljo v večini sveta in v več kot 40 novih jezikih, vključno z arabščino, poenostavljeno kitajščino, nemščino, hindujščino, španščino in drugimi.

Izražati se zna tudi v slovenščini, med preizkusom pa smo ga pozvali, naj napiše pesem o medvedih. Mnenje si ustvarite sami:

Bard - pesem o medvedih

Medved je velik, puhast in črn,
Živi v gozdu in zelo je miren.
Lovi ribe, med in sadje,
In je zelo priljubljen med otroki.

Medved je simbol moči in hrabrosti,
In je znan po svoji ljubezni do spanja.
Pozimi spi v svoji brlogi,
In se prebuja spomladi, ko je vreme toplejše.

Medved je čudovit žival,
In je pomemben del narave.
Skrbimo moramo zanj, da bo lahko še naprej živel v miru,
In da bodo tudi naši otroci lahko uživali v njegovi lepoti.