Znanost in tehnologija
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 22 glasov Ocenite to novico!
Stephen Hawking
Hawking si želi tudi sam poskusiti potovati v vesolje, vendar po bolj običajnih poteh. Foto: EPA
Vesoljsko plovilo Enterprise
Hawking zato predlaga pogon, kot so ga uporabljali na vesoljskem plovilu Enterprise v nadaljevanki Zvezdne steze. Foto: EPA

Dodaj v

Hawking: Nujna naselitev v vesolju

Ker človeštvu grozi izumrtje, se moramo naseliti na drugih planetih
30. november 2006 ob 21:46
London - MMC RTV SLO, Reuters

Da bi se izognili izumrtju, morajo ljudje naseliti druge planete, meni britanski znanstvenik Stephen Hawng.

Hawking meni, da bi teoretični napredki na področju kompleksnih teorij in hitrosti svetlobe revolucionalizirali hitrost potovanja v vesolje, kar bi omočilo zunajzemeljske kolonije.

Prej ali slej bodo katastrofe, kot so trki asteroidov ali jedrske vojne, izbrisale človeštvo, je prepričan Hawking. Če se nam bo uspelo razširiti v vesolje in ustanoviti neodvisne kolonije, je naša prihodnost varna.

Ob selitvi naša prihodnost varna
Če se nam bo uspelo razširiti v vesolje in ustanoviti neodvisne kolonje, je naša prihodnost varna. Hawking zato predlaga pogon, kot so ga uporabljali na vesoljskem plovilu Enterprise v nadaljevanki Zvezdne steze. Znanstvena fantastika je po njegovem mnenju ustvarila izkrivljeno pot, ki nas v hipu popelje na cilj. Na žalost, meni Hawking, bi s tem kršili znanstvene zakone, ki pravijo, da nobeno telo ne more potovati hitreje od svetlobe.

Hawking meni, da bi z uporabo razpadanja materije in antimaterije lahko dosegli hitrost, ki je le malo manjša od svetlobne, s takšno hitrostjo pa bi najbližjo zvezdo lahko dosegli v šestih letih.

Stephen Hawking, fizik na univerzi v Cambridgeu, je zaradi mišične bolezni od svojega 21. leta priklenjen na invalidski voziček. Znan je po svojih knjigah Vesolje v orehovi lupini in Kratka zgodovina časa. Govori lahko le prek glasovnega sintetizatorja.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo