Hawking si želi tudi sam poskusiti potovati v vesolje, vendar po bolj običajnih poteh. Foto: EPA
Hawking si želi tudi sam poskusiti potovati v vesolje, vendar po bolj običajnih poteh. Foto: EPA
Vesoljsko plovilo Enterprise
Hawking zato predlaga pogon, kot so ga uporabljali na vesoljskem plovilu Enterprise v nadaljevanki Zvezdne steze. Foto: EPA

Hawking meni, da bi teoretični napredki na področju kompleksnih teorij in hitrosti svetlobe revolucionalizirali hitrost potovanja v vesolje, kar bi omočilo zunajzemeljske kolonije.

Prej ali slej bodo katastrofe, kot so trki asteroidov ali jedrske vojne, izbrisale človeštvo, je prepričan Hawking. Če se nam bo uspelo razširiti v vesolje in ustanoviti neodvisne kolonije, je naša prihodnost varna.

Ob selitvi naša prihodnost varna
Če se nam bo uspelo razširiti v vesolje in ustanoviti neodvisne kolonje, je naša prihodnost varna. Hawking zato predlaga pogon, kot so ga uporabljali na vesoljskem plovilu Enterprise v nadaljevanki Zvezdne steze. Znanstvena fantastika je po njegovem mnenju ustvarila izkrivljeno pot, ki nas v hipu popelje na cilj. Na žalost, meni Hawking, bi s tem kršili znanstvene zakone, ki pravijo, da nobeno telo ne more potovati hitreje od svetlobe.

Hawking meni, da bi z uporabo razpadanja materije in antimaterije lahko dosegli hitrost, ki je le malo manjša od svetlobne, s takšno hitrostjo pa bi najbližjo zvezdo lahko dosegli v šestih letih.

Stephen Hawking, fizik na univerzi v Cambridgeu, je zaradi mišične bolezni od svojega 21. leta priklenjen na invalidski voziček. Znan je po svojih knjigah Vesolje v orehovi lupini in Kratka zgodovina časa. Govori lahko le prek glasovnega sintetizatorja.