Znanost in tehnologija

Poudarki

  • 7 milijard evrov vreden projekt se bo še podražil
  • Potrebna so dodatna testiranja
Vesoljski teleskop James Webb
Ilustracija vesoljskega teleskopa James Webb. Sama opazovalnica je konstrukcija iz pozlačenih plošč na sredini, spodnje "plahte" pa so večplastna zaščita pred sončno svetlobo. Na dnu je pogonski sistem. Foto: Nasa
Teleskop James Webb
Poglavitna sestavna dela opazovalnice James Webb, teleskop (na sredini) in sončni ščit (levo stoječe). Oba sta zvita, kakršna bosta položena v raketo. Iz tega stanja ju bodo na ciljni točki L2 stotine motorjev in mehanizmov razvilo v zgoraj vidno stanje. Nobeden ne sme odpovedati. Fotografija je bila posneta 8. marca 2018 v hali podjetja Northrop Grumman v kraju Redondo Beach, Kalifornija (ZDA). Foto: Nasa/Chris Gunn
Sončni ščit
Raztegnjen sončni ščit opazovalnice James Webb. Fotografija je bila posneta oktobra 2017 v čisti sobi podjetja Northrop Grumman Aerospace Systems v kraju Redondo Beach, Kalifornija (ZDA). Foto: Northrop Grumman
UVUDF
Eno izmed Hubblovih globokih polj, ki na drobceni zaplati neba razkrije tisoče galaksij. James Webb bi moral iz taiste krpice izvleči še precej več. Foto: NASA, ESA, H. Teplitz and M. Rafelski (IPAC/Caltech), A. Koekemoer (STScI), R. Windhorst (Arizona State University), and Z. Levay (STScI)

Dodaj v

Hubblov naslednik se vse bolj odmika: James Webb prestavljen na leto 2020

Podražitve in zamude se nalagajo
28. marec 2018 ob 10:09
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nasa je znova prestavila izstrelitev naslednjega velikega vesoljskega teleskopa. James Webb bo po novih predvidevanjih v vesolje šel maja 2020.

Vesoljski teleskop James Webb je veliki naslednik znanega veterana Hubbla in posledično eden najbolj pričakovanih projektov na področju raziskovanja vesolja. Težko pričakovan najbrž tudi zato, ker že zelo zamuja. Načrtovati so ga začeli že pred izstrelitvijo Hubbla, konceptualni razvoj je potekal od leta 1996 in po prvotnih načrtih bi moral v nebo odpotovati leta 2011 po potrošenih 500 milijonih evrov. Sledilo je kup podražitev in zamikov, nazadnje lani, ko je Nasa postavila nov cilj, junij 2019.

Tudi ta datum ni več aktualen. Kot piše v svežem sporočilu za javnost: Webb bo na raketi Ariane 5 z izstrelišča v Francoski Gvajani izstreljen približno maja 2020. To je priporočila neodvisna revizijska komisija.


Nasa: Vse mora biti brezhibno

Razlog tiči v dodatnih testiranjih. Teleskop in ogromni sončni ščit sta namreč že davno sestavljena, inženirji pa se ukvarjajo z vprašanji, ali vse deluje točno tako, kot mora. Brezhibnost je prva prioriteta. Velika katastrofa za vse vpletene bi bila, če bi teleskop poletel 1,5 milijona kilometrov stran, nato pa odpovedal. Okvare bo zelo težko odpravljati na daljavo zgolj s programskimi ukazi, še posebej, če bi te bile mehanske.

Tovrstno lekcijo je dal že stari Hubble. Po njegovi izstrelitvi se je izkazalo, da je poglavitno zrcalo napačno obrušeno, fotografije so bile posledično packaste. Toda Hubble je v orbiti Zemlje na 570 kilometrih nadmorske višine, zato so ga lahko popravili in celo nadgrajevali astronavti. Webb takšne rešilne bilke nima.

"Webb je prednostna naloga Nasinega oddelka za znanost. Je tudi največji mednarodni projekt s področja vesoljske znanosti v zgodovini ZDA. Uspelo nam je izdelati vso opremo, v zvezi z njo pa smo naleteli na nekaj težav. Napore smo primorani usmeriti vanje, da bomo lahko ta ambiciozen in kompleksen observatorij uspešno dokončali," je sporočil v. d. administratorja Nase, Robert Lightfoot.

Zamik je priporočila neodvisna revizijska komisija Nase. Ocenila je tudi, da je novi datum (maj 2020) 70-odstotno verjeten. To pomeni, da tokratna prestavitev morda ni zadnja.

Potrošenega bo še več denarja
Zaplesti se utegne tudi z denarjem. Medtem ko so na Nasi še leta 2016 ponosno ugotavljali, da bo vse izvedeno znotraj proračuna 7 milijard evrov, zdaj priznavajo, da bo tudi ta strop prebit. V tem primeru bo morala agencija za dodaten denar zaprositi zakonodajno vejo oblasti, kongres, ki je zaradi prekoračitev projekt enkrat že skoraj ukinil.

Dodatno negativne napovedi daje zadnji proračun Nase, ki ravno zaradi podražitev ukinja neki drug vesoljski teleskop, imenovan WFIRST.

Revizijska komisija je podala še več priporočil, ki kažejo na težave s projektom. Nanašajo se na nadzor nad delom inženirjev, kadrovske menjave in spremembe pri poročanju upravljavcev.

Testiranja tisočev delov
Webb je zdaj v fazi integracije (sestavljanja) opreme in testiranj, tako za zahtevno izstrelitev, kjer so na delu velike sile, kot za potovanje skozi vesolje in nazadnje postavitev na točkli L2 1,5 milijona kilometrov stran od Zemlje, kjer svetloba Sonca ni tako moteča.

Velik dejavnik tveganja predstavlja peterodelni sončni ščit, sestavljen iz kot košarkarsko igrišče velikih plaht izolacije. Slednji bo v raketi Ariane 5 zvit kot origami, na cilju pa bo moralo 7.000 delov skozi 150 sestavljalnih mehanizmov vsak na svoje mesto.

"Kot pri vseh projektih Nase mora tudi ta skozi rigorozno testiranje, kar terja svoj čas, obenem pa poveča možnost uspeha," podaljšanje opravičujejo na Nasi.

Space.com poroča o nekaterih podrobnostih zapletov. Kabli sončnega ščita so bili predolgi. Ko je bil ta raztegnjen, so viseli okoli in ponekod poškodovali ponjavo, za seboj puščajoč večcentimetrske strganine. In ko so ščit prvič raztegnili, je podvig namesto predvidenih dveh tednov terjal dva meseca. Določen pretvornik v pogonskem sistemu je imel neustrezno napajanje, kar je dodalo tri mesece. Itd.

Sam teleskop in sončni ščit sta zdaj prvič v isti stavbi, v hali podjetja Northrop Grumman v kraju Redondo Beach, Kalifornija (ZDA). Šla bosta skozi teste akustike, tresljajev in toplote (natančneje, hudega mraza v vesolju).

Obljubljajo podiranje rekordov
6,5-metra veliki Webb bo specializiran za infrardečo svetlobo. Nasa zatrjuje, da bo podiral rekorde pri gledanju v preteklost, meglico malo po samem velikem poku, posnel prve galaksije in zvezde ter dobro služil pri preučevanju drugih planetov domače Galaksije. Na kratko, vse, kar je do zdaj počel Hubble, naj bi presegel.

Video 1: Preizkušanje odpornosti na nizke temperature (minus 230 stopinj Celzija) v Houstonu

Video 2: Kako se 5-metrski "origami" razpne v trinadstropni teleskop

Video 2: Način delovanja zrcala

Video 4: Ponazoritev velikosti

Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
Heisenberg
# 28.03.2018 ob 10:29
Poskušam si predstavljati, kako že kot sodelujoč, kaj šele vodilni pri takšnem projektu spremljaš izstrelitev in umestitev teleskopa v orbito. To je življenjsko delo, odgovornost in pritisk nenormalna, stroški ogromni, vse pa gre lahko narobe že zaradi najmanjše banalnosti. Razumljivo je, da hočejo stestirati vsako malenkost, upam da bo vse šlo brez zapletov.
Roky89
# 28.03.2018 ob 11:25
Nadvse čudivit aparat. Če ni ta izraz celo malo zaničujoč. Me res ne zanima, če ga bodo ponesli v orbito šele čez 2 ali 5 let. Glede na to kakšen tehnološki dosežek je, si zasluži, da ga tudi pripravijo in testirajo tako kot je treba. Tudi sama logistika njegove izstrelitve, umestitve v L2 in še samo razpakiranje teleskopa bodo zelo zelo napeti dogodki, kjer ne bo možnosti popravil in nekega reševanja na daleč - zadevca bo stala 5krat dlje od Zemlje kot je Luna (priporočam, da si pogledate realno sliko TE razdalje).
Denar mora tukaj biti popolnoma obstranska stvar. Konec koncev se gre za drobiž, če si stvar ogledamo skupaj z vsemi ostalimi kretenizmi za katere se porablja.
Nikec3
# 28.03.2018 ob 10:27
JWST je dejansko "too big to fail". Če ta projekt propade, lahko NASO kar zaprejo.
Heisenberg
# 28.03.2018 ob 12:54
@Lešnik, primerjaš neprimerljivo.
Jakob Mali
# 28.03.2018 ob 12:33
Glede na to, da so pri Hubblu šele potem ko je že bil v vesolju, ugotovili, da leča ni ok in je bil potreben enorm tehnični podvig, da so ga usposobili, je smiselno, da Webba pošljejo ko bo 100%.
Vongobongo
# 28.03.2018 ob 16:23
povzetek

Zanimivo kako se vedno nekdo obregne , kok denarja dobi NASA. Ko gre pa za obrambo pa ste isti ljudje tiho ;)

" Estimated U.S. military spending is $886 billion. That's from President Trump's budget for Fiscal Year 2019 submitted to Congress. It covers the period October 1, 2018 through September 30, 2019. Military spending is the second largest item in the federal budget after Social Security. The United States spends more on defense than the next nine countries combined.

There are four components. First is the $597.1 billion base budget for the Department of Defense."

Pol pa NASA ;

" NASA has been budgeted from 1958 to 2018 amounts to $601.31 billion. "
Vongobongo
# 28.03.2018 ob 15:55
Lešnik

" Nek noname astronom Bruce iz Kanade s svojim zmogljivim teleskopom objavlja osupljive posnetke Lune,"

A mislis Bruce Swartz , ki ima na svoji strani napisano ;
" I am here to show the world, that the moon is inhabited and very colorful " ;) ???
Roky89
# 28.03.2018 ob 14:55
@Homer
Ker bi bila stvar tako še dražja že zaradi dodatneg goriva, ki ga bi bilo treba poslati zraven za pospeševanje sonde, da lahko zapusti orbito okoli Zemlje. Potem bi to predstavljalo dodatno tveganje zaradi samega goriva. Pol še moraš upoštevat mikrodelce, ki frčijo okoli Zemlje in lahko z lahkoto prebijejo jadra, ki pa imajo tudi smisel, da poskrbijo, da ni samo srce teleskopa izpostavljeno toplotnemu sevanju, ki je okoli Zemlje, logično, dosti večje, kot milijon petsto tisoč kilometrov stran.
Pa zihr je še kak vidik, ki si ga niti zamisliti ne morem.
Pač, če bi lahko to naredili, bi znanstveniki vsekakor to naredili. Kot rečeno, stvar je draga in za marsikoga predstavlja življensko delo. Če se bi dalo stvari urediti tako, da jih bi bilo možno reševati okoli Zemlje, bi to vsekakor storili.
janezi
# 28.03.2018 ob 16:37
povzetek

Zanimivo kako se vedno nekdo obregne , kok denarja dobi NASA. Ko gre pa za obrambo pa ste isti ljudje tiho ;)
-------------------------
to je zavist,nevoščljivost.Ker to ne izdelajo sovražniki ZDA.Če bi to izdelovali rusi bi bila sama hvala.
Partizan Miha
# 28.03.2018 ob 12:45
Ker imajo samo eno priložnost, da zadevo izpeljejo popolno, je bolje, da se prestavi iztrelitev kajti, za razliko od hubbla, bo James Weeb predaleč, da bi lahko do njega poslali serviserje.
Ni_Nicka
# 28.03.2018 ob 12:08
Samo perfekcionizem je dovolj dober! :)
fritaja
# 28.03.2018 ob 14:06
@Lešnik
Luna je od Zemlje oddaljena 350.000 km (če se ne motim), ta teleskop pa naj bi bil 1,5 mio km stran. Tako da ...
kislec
# 30.03.2018 ob 08:23
" druga pa bi zaradi segrevanja zemjle blokirali sonce"

Sekcija roletarjev pri OZS predlaga, da bi raje naredili eno veliko žaluzijo, ki bi jo - sproti glede na zanesljiva stališča klimatologov - odpirali ali zapirali...
kislec
# 28.03.2018 ob 18:24
Na, zdej si bom pa še dve leti grizel nohte v čakanju na prve slikce meglice, ki se je izvila iz praniča.
Vongobongo
# 28.03.2018 ob 16:59
janezi

To navijanje za Rusijo in ZDA je itak otrocje ;)
Lešnik
# 28.03.2018 ob 12:34

copcop
# 28.03.2018 ob 10:34

Eh, kaj se tresejo pri Nasi, dali bi teleskop Musku in bi ga namesto avta že ponesel v vesolje, zagotovo bi delal učinkovito kot proizvodnja Tesle 3.


Zadnja stvar, ki bi si jo želel.
Učinkovita proizvodnja modela 3, nič pa o tem kakšen popoln monopol ima Tesla nad nadomestnimi deli, ter servisnimi storitvami in predvsem bolanimi cenami popravil (nove zavore dva tisočaka, vratna kjuka tisočaka, popravilo manjše poškodbe alu boka 20 tisočakov, vse v dolarjih, da se razumemo). Kvaliteta končne izdelave, ter zanesljivost pa daleč od vzorne.

O tem mediji ne bodo pooročali, ker > elektro< je in. Za ljudi s plitkimi žepi še dolgo ne.
Vongobongo
# 29.03.2018 ob 20:51
etz chayim

Za prvo teorijo je Webb premajhen. Za drugo teorijo , pa je sploh premajhen ;)
Homer.
# 28.03.2018 ob 20:16
@Roky89
Hvala za odgovor.
Vongobongo
# 28.03.2018 ob 15:47
In spet veliko neumnih komentarjev ;)
Homer.
# 28.03.2018 ob 14:40
Morda banalno vprašanje....
Zakaj ne pošljejo JWST v zemljino krožnico, ga tam razprejo in testirajo, nato pa premaknejo na predvideno L2?
Do Brasil
# 28.03.2018 ob 14:38
@izo
je problem, ko bo treba ruse prosit za rakete, lol

Saj bo sel gor z evropsko Ariane. Samo zamisli si pritisk, ce ga ruska raketa ne bi dostavila! Evropa tega v nobenem primeru ne bo obcutila.
helsinki
# 29.03.2018 ob 21:19
NAS fejka vesolje od ustanovitve naprej
zemja je ravna
Roky89
# 28.03.2018 ob 22:34
@Homer

Malenkost. Seveda verjetno to ni točna zgodba, tako da priporočam, da malo poguglaš. Ziher je kje še več o tem.
mb128
# 28.03.2018 ob 19:36
Škoda. Sicer pa ko sem na yt videl kako bo vseskeupaj "zapakirano" in kako bi se moralo vseskupaj "odpakirati" mi je bilo takoj jasno, da bodo tukaj problemi, veliki problemi. Sicer pa web ne bo sam. Prihaja še tess.
Jep prav nestrpno pričakujem čase ko bosta web in tess delovala skupaj. Čakajo nas izredno zanimivi časi!
RenatoP
# 28.03.2018 ob 13:53
:l zaenkrat se nic od toliko nacrtovanih vesoljskih dosezkov v tem letu. Skoda
kislec
# 31.03.2018 ob 11:42
etz, prijetno presenečen in počaščen sem z uvrstitvijo med neposredne sodopisovalce na temelju "teorije žaluzij" (očitno drži: " teorij koliko hočete ".

Se pa pridružujem pohvali k vrnitvi zdravja; še bolj pa res čestitam za veselje do dela z rokami !

Jaz se prav "izgubim" na njivi (pa naj bo štihanje ali pa drobne bitke s plevelom), v sadovnjaku ali v gozdu. LP
Vongobongo
# 31.03.2018 ob 09:16
etz chayim

" Nasa in ostale agencije delajo ta poizkus v manjšem merilu ,da vidijo znanstvena odčitivanja zato še sedaj opravičujejo ,da ima Web težave"

A imas kako povezavo , kjer NASA trdi , da je ta Webb pomanjsana verzija orginala ?????? Ali je to tvojo teorija????

Ps ; cestitke za uspesno zdravljenje ;)
Do Brasil
# 28.03.2018 ob 14:31
Se kolcalo se jim bo po Hublu. BTW mu je zmanjkalo goriva za obracanje proti zvezdam.
_cerebro
# 28.03.2018 ob 11:38
Še malo, pa bodo nastopili fazo "can you blame somebody else".
etz chayim
# 30.03.2018 ob 18:18
Vongobongoin kislec @ Nasa in ostale agencije delajo ta poizkus v manjšem merilu ,da vidijo znanstvena odčitivanja zato še sedaj opravičujejo ,da ima Web težave.KAj se pa mene tiče vama povem sem postal odvisnež zaradi bolezni eno leto pa še mal v postelji pa samo računalnik ,na srečo ali žalost nisem Hawking pa vendar vmladosti zaljubjen v star trek, star wars,galaktika in najzgodnejše izgubleni v vesolju začneš razmišljat podomače nazaj dosti časa imaš in improvizraš (moja bolezen)in začneš razmišljat o kognitivni disonanci ( če mogoče narobe razmišljaš v zvezi svojo naravo pa misliš še čem-((Entangelment (povezljivost) in Superpositon (super-pozicija),transpersonalna psihologija in o šizoidnosti in evoluciji ter božanski dihotomiji.Sem ozdravel in vama povem ,da delam v strojništvu in obužujem delo z rokami pa lep pozdrav.
etz chayim
# 29.03.2018 ob 18:58
Na tubu je kar nekaj teorij ,ena izmed nje je da bi ta teleskop nadomestil svetlobo sonca katero počasi ugaša in naj bi z zemlje pošilali umetno svetlobo v teleskop ki bi potem vračal svetlobo nazaj druga pa bi zaradi segrevanja zemjle blokirali sonce in uporabili isti princip vračanja svetlobe.Glavno teorij koliko hočete .Sam se nagibam k drugi.
Mirko Tipka
# 28.03.2018 ob 15:42
Nasa: Vse mora biti brezhibno

to je pa nekaj novega za naso
Bivši uporabnik
# 28.03.2018 ob 12:56
je problem, ko bo treba ruse prosit za rakete, lol?
povzetek
# 28.03.2018 ob 14:46
Tudi to plačujejo žrtve vojn za nafto, vodo in ostale surovine. Tako kot bombe, ki so jih na njih zmetali.
bad brains
# 28.03.2018 ob 12:57
Res ne razumem, zakaj naj ga nebi mogli servisirati v vesolju. 5x razdalja do lune ni nič, kar nebi mogli doseči.Več ali manj je vseeno, če se gre na tako misijo 2000 km stran ali pa 2 miljona km stran. Razlika je samo v dnevih potovanja. Aja, Space shuttle je upokojen. Nič hudega, James Webb lahko čaka na morebitno popravilo tudi desetletja. Realno gledano pa bo lahko že SpaceX pa tudi Nasa s svojo SLS tako misijo opravil čez kakšno leto ali dve. Tako da, .... nakladanje. Vedno bolj imam občutek, da se misija prestavlja nekam v prihodnost zato, da veliko ljudi na ta račun lepo živi.
Lešnik
# 28.03.2018 ob 12:40
Nek noname astronom Bruce iz Kanade s svojim zmogljivim teleskopom objavlja osupljive posnetke Lune, medtem ko agencija z nepredstavljivim proračunom, dlje od digitalno obdelanih fotografij ne seže.
copcop
# 28.03.2018 ob 10:34
Eh, kaj se tresejo pri Nasi, dali bi teleskop Musku in bi ga namesto avta že ponesel v vesolje, zagotovo bi delal učinkovito kot proizvodnja Tesle 3.
Kazalo