Internet bo postal tudi uradno mednaroden. Foto: EPA
Internet bo postal tudi uradno mednaroden. Foto: EPA

Po domače: za imena spletnih strani, sestavljena iz nelatiničnih znakov.

Že na prvi dan so prejeli šest vlog z vsega sveta za imena v treh različnih pisavah. V organizaciji ICANN sicer ne morejo razkriti, kdo jih je vložil, vendar pa sta to potezo uradno že napovedala Egipt in Rusija.

Kot je znano, je se je ICANN pred kratkim odločil za odobritev spletnih naslovov, ki so v celoti sestavljeni iz nelatiničnih znakov. S to potezo se bo internet še bolj približal več sto milijonom ljudi po vsem svetu, poudarjajo v organizaciji ICANN in dodajajo, da gre za enega največjih premikov v štiridesetletni zgodovini interneta.

Z uvedbo tako internacionaliziranih domenskih imen se bodo v prihodnosti namreč lahko celotni naslovi spletnih strani zapisala v nelatiničnih pisavah. Tudi končnico oziroma vrhnjo internetno domeno, kot sta .com in .org, bo tako v prihodnje mogoče zapisati na primer v kitajski ali arabski pisavi.

Ta postopek internacionalizacije domenskih imen bo sicer postopen. Sprva bo uporaba nelatiničnih znakov mogoča med drugim pri vrhnjih domenah za države, kot je na primer .kr za Korejo. Prve vloge za tovrstna domenska imena so začeli sprejemati v ponedeljek, prva takšni spletni naslovi pa naj bi nato začeli delovati sredi leta 2010.