Število pi je znano po približku 3,14. Foto: Pixabay
Število pi je znano po približku 3,14. Foto: Pixabay

Emma Haruka Iwao je za računanje uporabila 25 virtualnih računalnikov (VM), ki so nov rekord izračunali v 121 dneh. Potrebnih je bilo 170 terabajtov podatkov - za primerjavo: okoli 200.000 glasbenih skladb zapolni en terabajt podatkov.

"Zelo sem presenečena, še vedno se poskušam privaditi na realnost. Postaviti rekord je bilo zelo težko," je za BBC dejala Japonka, ki zadnja tri leta dela za Google. "Pri številu ni konca, želela bi si poskusiti s še več ciframi," je dejala nova rekorderka, ki je nad številom po lastnih navedbah navdušena že od otroštva.

Število pi je matematična konstantna, ki je enaka razmerju med obsegom kroga in njegovim premerom. Čeprav je število, znano tudi kot Arhimedova konstanta ali Ludolfovo število, neskončno, je med ljudmi najbolj poznan približek 3,14.

Pi se uporablja v inženirstvu, fiziki, superračunalništvu in raziskovanju vesolja. "Pi ni koristen le za merilne kroge, ampak se pojavlja tudi v izračunih za marsikaj, od obdobja nihanja do sile upogibanja žarka," je dejal matematik Matt Parker. Nasa je z uporabo števila pi izračunala velikost padala, ki je potrebno za pristanek roverja na površju Marsa ter kdaj se morajo vesoljska plovila zaustaviti, da lahko vstopijo v orbite planetov.

Pi je enak razmerju med obsegom kroga in njegovim premerom. Foto: Pixabay
Pi je enak razmerju med obsegom kroga in njegovim premerom. Foto: Pixabay

Novi državni rekorder povedal 3333 decimalk

Google je dosežek Emme Haruka Iwao objavil na 14. marec, saj gre za dan števila pi. V ameriškem formatu se ta datum namreč zapiše kot 3/14. Prav tako gre za rojstni dan fizika Alberta Einsteina.

Na ta dan pred ljubljansko Fakulteto za matematiko in fiziko (FMF) poteka tudi tradicionalno tekmovanje v recitiranju števila pi. Novi državni rekorder je postal Lev Rus, ki je število pi je zrecitiral na 3333 decimalk natančno, s čimer je naziv rekorderja prevzel od voditelja oddaje Male sive celice Nika Škrleca, ki je pred tremi leti odrecitiral 3.141 decimalk. Lani je zmagala srednješolka Gitica Jakopin z 2.018 odrecitiranimi decimalkami.

Če bi želeli odrecitirati nov rekord števila pi, bi sicer za to porabili dobrih 332 let.

Nov rekorder v recitiranju števila pi - Konjičan Lev Rus
Nov državni rekord v recitiranju števila pi