Novi brskalnik je zdaj na voljo v različici Beta. Foto: EPA
Novi brskalnik je zdaj na voljo v različici Beta. Foto: EPA

Iz slovenske podružnice Microsofta so sporočili, da novi brskalnik prinaša večjo hitrost, varnost, zasebnost in zanesljivost brskanja. Med novostmi je tudi funkcija pripetih spletnih mest, ki uporabnikom omogoča, da dostopajo do priljubljenih spletnih strani neposredno iz opravilne vrstice na namizju sistema Windows 7, brez predhodnega odpiranja brskalnika.

Izskočni seznami nudijo hiter in preprost dostop do običajnih opravil na spletnih straneh brez zagona samega brskalnika.

Pri podprtih spletnih straneh lahko tako uporabniki hitro ustvarijo novo e-sporočilo, preverijo poštni predal, zamenjajo radijsko postajo ali sprejmejo prijateljevo povabilo.

Zavihke je odslej mogoče iztrgati iz okna spletnega brskalnika in jih postaviti v samostojno okno. S funkcijo Aero Snap, ki razporedi dve okni na desno ali levo polovico zaslona, pa je mogoče precej lažje brati in primerjati vsebino v dveh oknih.

Internet Explorer 9 Beta v slovenskem jeziku je mogoče naložiti s spletne strani www.ie9.si.

Funkcije za zanesljivo delovanje, kot so izolacija zavihkov, samodejna obnovitev po sesutju in obnovitev po zaustavitvi delovanja posameznega zavihka, preprečujejo izgubo informacij ter skrbijo za nadaljnje brskanje tudi ob morebitnih težavah s spletno stranjo.

Tako imenovani svetovalec za učinkovitost delovanja dodatkov uporabniku pove, ali neki dodatek brskanje upočasnjuje, nato pa omogoči, da ga izklopite ali odstranite.

Internet Explorer 9 ima tudi prvi upravljalnik prenosov, ki je integriran s tehnologijo SmartScreen za zaščito pred škodljivo programsko opremo. Upravljalnik prav tako uporablja povsem novo ocenjevanje varnosti datotek na podlagi njihovega slovesa, kar zmanjša število opozoril pri poznanih datotekah in prikaže vidnejša opozorila, če je varnostno tveganje višje.

Internet Explorer 9 ob vsem tem podpira številne spletne standarde, vključno s HTML5, Scalable Vector Graphics (SVG) in CSS3.