Windows je predstavil deveto različico Internet Explorerja. Foto: EPA
Windows je predstavil deveto različico Internet Explorerja. Foto: EPA

Če je Microsoftov spletni brskalnik še leta 2003 uporabljalo 97 odstotkov vseh uporabnikov spleta, je zdaj, sedem let pozneje popolnoma drugače - brskalnik Explorer uporablja le še 60 odstotkov ljudi.

Velik delež ima tudi Mozilla oz. njen brskalnik Firefox (približno četrtino), vedno več uporabnikov pa prisega na Googlov Crome, ki ga je spletni velikan predstavil pred slabima dvema letoma (decembra 2008) in je v tem času prepričal že sedem odstotkov in pol uporabnikov spleta.

Boljša grafika, več možnosti
Nova različica Internet Explorerja sicer ponuja številne nove možnosti, poroča BBC, med drugim deluje kot aplikacije, podobne tistim, ki so sicer na voljo za prenosne telefone. IE9 ob tem pomaga brisati meje med tradicionalnim brskalnikom in vse bolj priljubljenimi aplikacijami, še piše BBC.

Novi brskalnik hkrati podpira nove (prihajajoče) spletne standarde, npr. HTML5, ki jih drugi brskalniki sicer že uporabljajo. "Okna uporablja okoli milijon kupcev in 60 odstotkov svojega časa preživijo tako, da brskajo po spletu. Strani in vsebine, ki jih vse bolj zanimajo, so grafično zelo bogate - vsi hočejo gledati videe, gledajo in se ukvarjajo s fotografijami," razloge za usmeritev v grafično izboljšano delovanje brskalnika pojasnjuje Tami Reller, podpredsednica družbe Windows.

Za zdaj sicer še ni jasno, kdaj bo družba Windows na tržišče poslala končano različico IE9, poznavalci trga pa že svarijo, da jih bodo, če bodo čakali predolgo, kmalu (spet) prehiteli drugi ponudniki brskalnikov.