Tako bo videti namizje prihajajočih Windowsov. Foto: Microsoft/Windows 8 Beta
Tako bo videti namizje prihajajočih Windowsov. Foto: Microsoft/Windows 8 Beta

Operacijski sistem Windows 8 bo namenjen osebnim, prenosnim in tabličnim računalnikom, prvič pa bo deloval na priljubljenem ARM-ovem procesorju. Sistem bo slonel na dveh načinih delovanja - razvijalci so obdržali tradicionalno Windowsovo namizje, za tablične računalnike pa razvili novo različico, poimenovano Metro, s katerim želijo pri Microsoftu nekako tekmovati z Applovim sistemom iOS in Googlovo platformo Android, poroča BBC.

Osnovna razlika med Windows 7 in 8 za tablične računalnike je v precej večjih, bolj praktičnih ikonah, ki so bolj primerne za "klikanje" s prsti - ravno ta pomanjkljivost je po mnenju poznavalcev novih tehnologij razlog, zakaj se proizvajalci tabličnih računalnikov niso odločali za namestitev operacijskega sistema Windows 7 na svoje izdelke.

"Redefinirali smo vse"
Ob prvi predstavitvi Windowsov 8 na konferenci razvijalcev programske opreme Build je predstavnik velikana programske opreme Steven Sinofsky zatrdil: "Windowse smo si izmislili povsem na novo. Redefinirali smo vse od čipovja do uporabniške izkušnje." Ob tem so v Microsoftu napovedali, da bo kmalu začela delovati tudi njihova spletna trgovina Windows Store, kjer bodo uporabniki lahko izbirali med številnimi aplikacijami.

A največja sprememba bo prav gotovo ta, da se je Microsoft "odpovedal" Intelovemu procesorju in se odločil za ARM-ovo stvaritev, ki porabi izjemno malo energije in ki jo tudi zato najdemo v večini pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Več podrobnosti o čipih, ki bodo vgrajeni v osebne in prenosne računalnike, v Microsoftu za zdaj niso pripravljeni deliti.