Barve so v resnici na različno temperaturo ogreti plini, ki vsebujejo kisik, vodik in žveplo. Foto: Reuters
Barve so v resnici na različno temperaturo ogreti plini, ki vsebujejo kisik, vodik in žveplo. Foto: Reuters
Teleskop Hubble
Vzdrževanje teleskopa Hubble zahteva obiske plovil s posadko. Foto: EPA

Posnetki kažejo zmedo in neurejenost prostora, ki so ga znanstveniki poimenovali meglica Carina. Prostor je zmes eksplozij, plinov in zvezdnega prahu, v katerem je vsaj ducat zvezd, ki so po masi od 50- do 100-krat večje od Sonca. Med zvezdami je tudi umirajoča zvezda Eta Carinae, ki z obdanimi oblaki prahu in plina napoveduje skorajšnjo eksplozijo in smrt.

Znanstveniki so prepričani, da se je v podobno nasilnih razmerah kot 7.500 svetlobnih let oddaljena meglica rojevalo tudi naše osončje.

Hubblov teleskop je naredil posnetke ogromnega področja, ki pa je še vedno le majhen delček meglice, ki se razprostira na območju, velikem med 150 in 200 svetlobnih let. Meglica je s prostim očesom vidna z zemljine južne poloble. Hubblovi posnetki prikazujejo igro barv, ki se prepletajo v meglici. To so vroči ionizirani plini, barve pa predstavljajo različne temperature kisika, vodika in žvepla.

Prihodnost Hubbla negotova
Posnetek so javnosti predstavili ob 17. obletnici izstrelitve teleskopa Hubble v vesolje. Teleskop naj bi na Zemljo pošiljal jasne posnetke iz globin vesolja, ne da bi nanje vplivala Zemljina atmosfera. Hubblova prihodnost pa je negotova, saj bo Nasa v prihodnosti zmanjšala število poletov v vesolje. Za nemoteno delovanje teleskopa so potrebni redni prihodi plovil s človeško posadko, ki opravljajo vzdrževalna dela.