Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Rosetta išče izgubljeni Philae
  • Kratek stik na Radovednosti
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 26 glasov Ocenite to novico!
Luna, Žadasti zajec, Yutu
Žadasti zajec je nepremičen, a še oddaja radijske signale proti Zemlji. Ime je dobil po kitajskem božanstvu. Foto: Chinese Academy of Sciences prek Planetary Society
Rosetta, Čurjumov-Gerasimenko
Svež posnetek Rosette kaže na vse več kometove aktivnosti oziroma izpihanega materiala. Obstaja možnost, da bi to izpihovanje odneslo tudi Philae. Foto: ESA/Rosetta/NAVCAM
Curiosity
Curiosity po nekaj letih delovanja že kaže znake staranja. Kratki stiki v vrtalni roki še niso povsem pojasnjeni in zato napovedi, koliko časa bo ta še delovala, niso zanesljive. Podobne težave ima tudi veliko starejši rover Opportunity, ki mu odpoveduje flash pomnilnik, z letom 2016 pa naj bi ga zaradi pomanjkanja denarja tudi ugasnili. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Dodaj v

Kitajska znanost na Luni in njena zapletena geologija

Težave roverjev
14. marec 2015 ob 08:16,
zadnji poseg: 14. marec 2015 ob 08:51
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kitajski lunarni rover Jutu je pohabljenosti navkljub poskrbel za prvo analizo geologije Meseca in situ po 40 letih. S posebnim radarjem je skorjo pregledal do globine 400 metrov.

Jutu ali Žadasti zajec je na tleh Meseca pristal januarja lani, v veliko veselje kitajske javnosti. Pa tudi kitajskega komunističnega vodstva. Le-to je podvig uporabilo tako za prikaz zmožnosti države kot za iskanje surovin pod sivimi, prašnatimi tlemi. Vprašanje vesoljskih surovin z leti postaja vse bolj aktualno.

Odprava se je sicer nekoliko ponesrečila. Rover je po nekaj lunarnih dnevih vožnje in raziskovanja, ko je s prevoženimi 114 metri le "privandral" do roba bližnjega kraterja, doživel mehansko napako. Pokrov ohišja iz sončnih celic se pred mrzlo nočjo ni pravilno zaprl. Notranjost je bila med lunarno nočjo, ko se temperature krepko znižajo, izpostavljena skrajnemu mrazu, in Žadasti zajec je obstal. Najprej so kitajski znanstveniki mislili, da se je povsem pokvaril, a čez nekaj časa so z njim spet vzpostavili stik.

Čeprav se vsako noč zaradi odprtega ohišja še nekoliko bolj poškoduje oprema, tudi marca letos še vedno pošilja podatke nazaj na Zemljo. Podatke enega izmed instrumentov; tistega, ki z radijskimi valovi sondira globoko v površje; so zbrali, analizirali in izide objavili v znanstveni reviji Science. To je prva geološka analiza Luninih tal in situ (na kraju samem) po več kot 40 letih, in bržkone zadnja zapuščina kitajskega roverja. S sateliti so sicer analize pogostejše.

Devet različnih plasti
Kot poroča Space.com, je Jutu v tleh odkril devet različnih plasti, kar kaže, da je tamkajšnja skorja geološko drugačna od tiste, ki so jo analizirali na odpravah Apollo.

Vsakokrat, ko so valovi posebnega radarja udarili ob prelomnico med plastmi, se je del žarka odbil nazaj in tako povedal kaj o podzemnih (podlunarnih) globinah, ki so nastale pred 3,3 milijarde let. Tiste najvišje so raziskovalci pripisali ostankom trka, ki se je zgodil med 80 in 27 milijoni let. Globlje plasti naj bi bile delo tokov lave, močne vulkanske aktivnosti, ki se je dogajala še pred 2,5 milijarde let.

Takšna razvrstitev se razlikuje od dozdajšnjih modelov in kaže, da je bila Mesečeva geološka preteklost še bolj barvita. Danes je sicer Mesec mrzel in ugasel, brez tektonskih premikov. Odtisi astronavtov, ki so jih pustili pred desetletji, bodo tako nedotaknjeni ostali še tisočletja.

Kmalu povratna odprava
Kitajska je sicer novembra lani na pot okoli Lune in nazaj – prvi tovrstni podvig po letu 1976 –poslala sondo Šjaofej (Mali letalec). Uspešno. Leta 2017 namerava izvesti povratno misijo na Mesečevo površje in nazaj, skupaj z vzorci tamkajšnjih kamnin.

Mraz bi lahko poškodoval tudi Phiale
Iz podobnega razloga, nizkih temperatur, utegnejo tudi Esini znanstveniki iskalno poslanstvo za Philae končati z dolgim nosom. Iskanje poteka prav te dni, od 12. do 20. marca. Rosetta posluša, ali se bo pristajalni laboratorij Philae oglasil po daljšem stanju "spanja", so sporočili z Evropske vesoljske agencije. Sonda je vključila svojo napravo za komunikacijo in proti sivemu površju pošilja klice. Philae poziva, naj se odzove.

Površina repatice trenutno prejema dvakrat več sončne svetlobe, kot jo je ob pristanku lani novembra, saj je od zvezde oddaljena le še 320 milijonov kilometrov. "Najbrž je še vedno prehladno, a vredno je poskusiti. Razmere se izboljšujejo iz dneva v dan," je na spletnem dnevniku zapisal Stephan Ulamec, vodja projekta Philae. Če tokratni poizkus ne bo prinesel glasu izgubljenega pristajalca, bodo na Esi znova poskusili kasneje.

Da bi se sonda prebudila, mora iz svojih sončnih celic izvleči več kot 5,5 vata energije. Da bi zmogla Rosetti poslati odgovor, je potrebnih najmanj 19 vatov energije. A to ni edina težava. Za vrnitev iz spanja se mora notranjost ogreti na vsaj minus 45 stopinj Celzija. Tako kot pri kitajskem zajcu tudi tukaj obstaja možnost, da je hlad uničil vsaj del naprav.

V vsakem primeru gre "večja sestra" Rosetta naprej in bo najbliže Soncu 13. avgusta. Ker se je v zadnjih mesecih na sredini repatice pojavila večja razpoka, obstaja možnost, da bi lahko razpadla dobesedno pred kamerami.

Kratek stik na Radovednosti
Na težavo je nedavno naletel tudi Nasin rover Curiosity, saj je med rednim vrtanjem v Marsove kamnine doživel kratek stik. Analize so pokazale, da je nastal najbrž zaradi tresljajev, ki jih povzroča vrtalna oprema. Na Nasi okoliščine še preučujejo in preiskujejo, kako bo to vplivalo na nadaljnje geološke analize. Do zdaj je znanstvenikom s tem instrumentom uspelo najti številne, prepričljive dokaze, da je nekoč po Marsu tekla obilica tekoče vode. Ena analiza celo kaže, da naj bi prekrivala kar polovico celotnega Marsovega površja.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Rasta75
# 14.03.2015 ob 11:01
paladin111, Interstellar je fikcijski in ne dokumentarni film. Prikaz "nepristanka" na Luni v tem filmu pa je čista satira, ki orisuje dejstvo, da v dandanašnji družbi sploh niso več pomembna dejstva, temveč prepričanja.
Partizan Miha
# 14.03.2015 ob 11:03
paladin111 - Ne išči resnice v holivudskih filmih, saj nisi tok naiven ali kaj ? Holivudu pravijo tovarna sanj in ne tovarna resnice.
Adebisi
# 14.03.2015 ob 10:03
Zapohani zarotniki lahko zakupite nekaj minut dobrega teleskopa in skozi lastne oči vidite sledi človeških aktivnosti na Luni.
Rasta75
# 14.03.2015 ob 13:09
Labod, kam bi pa zastava sicerl lahko šla? Sicer je pa LRO poslikal večino, če ne vseh, mest pristankov. Na nekaterih se celo vidi senco zastave.

NASA
BBC
Space.com
Universe today
gozdar1
# 14.03.2015 ob 10:06
Nekaj podobnega je posnel LRO(Lunar Reconnaissance Orbiter), ki je posnel tudi mesta pristankov.
Partizan Miha
# 14.03.2015 ob 09:38
Od 20. julija 1969, ko je Neil Armstrong, kot prvi človek stopil na površje lune, luna ni več misija nemogoče ! Toda, zaradi razpada sovjetske zveze in oboroževalnih tekem tu na zemlji ni več prave motivacije, da bi še hodili na luno. Se pa bo kmalu izkazalo, da je za preživetje človeške vrste, vrnitev na luno nujna. Zaradi naraščanja prebivalstva in pomanjkanja naravnih virov, je kolonozacija lune in kasneje marsa, neizogibna. Komi čakam.
Rasta75
# 14.03.2015 ob 12:31
ThinkIt: "Zakaj pa nima philae baterije, kjer bi shranila majhne količine energije ter bi potem lahko obratovala krajši čas?"

Ne samo ene, dve bateriji ima Philae.
luckyss
# 15.03.2015 ob 06:03
@sennova

Si morda že slišal za vozilo na električni pogon?!
Boš verjetno šokiran, ko boš izvedel za prenosne telefone :)
mr polh
# 14.03.2015 ob 15:47
Žalostno za svet je, da je od prvega poleta bratov Wright pa do Apolla 11 minilo 60 let, kmalu pa bo minilo 60 let od pristanka na luni.

Drugače pa naj bi Kitajci na luni predvsem iskali Helium 3 za bodoče fuzijske reaktorje. Vsekakor pohvalno.
Galaxy
# 14.03.2015 ob 22:04
Labod

Stanje zastav na Luni si lahko ogledaš na naslednji strani :
LINK Zastava Apolla 11 pa ne stoji več saj :
On page 239 in his book, Return to Earth, Buzz says that, during the liftoff from the Moon, "There was no time to sight-see. I was concentrating intently on the computers, and Neil was studying the attitude indicator, but I looked up long enough to see the flag fall over."

Verjamem pa da bodo teoretiki zarot itak napisali : FALSE :-)
Galaxy
# 14.03.2015 ob 14:20
Nemogoče je videt podrobnosti na mestih pristanka niti s Hubblom

The Hubble telescope has a diffraction-limited theoretical resolution of about 0.1 arc-second. At the distance of the moon (384,400 km, or 238,855 miles), 0.1 arc-second translates into a spot of about 68½ meters in diameter. And that is only true if the focal length can be adjusted so that Hubble can actually focus on something that close -- it was designed to be very far-sighted, not examine things right in front of it, so to speak. And then there's the complication with the fact that the mirror was ground incorrectly, so that Hubble needed "glasses" to correct the spherical aberration.

So, what was the largest thing we left behind? A footprint? Not hardly -- at most about 15 - 18 inches in the EVA suit boots. The U.S. flag and flagpole? Get real -- even blown over by the blastoff and lying flat on the ground-- the flag itself was no bigger than a 3'x5' flag. The lunar rover? 3.1 meters long, so that wouldn't be seen. The instruments we left behind? Nope -- they were all man-portable by necessity, so they were briefcase-sized at best.

The largest object we left behind was the descent module of the LEM -- with the landing legs and all that. The LEM was 6.4 meters tall, and 4.3 meters (14 feet) wide. And 4 meters is much smaller than the theoretical best that Hubble or any other telescope can do.

When they make a telescope of the proper focal length, and with an angular resolution of about 0.003 arc-seconds, we will finally be able to resolve objects on the moon the size of the LEM and Lunar Rover. And it ain't gonna happen with anybody's backyard amateur telescope, I guarantee.
Rasta75
# 15.03.2015 ob 08:50
sennova: "Haha kaj je že tisto ko so se z nekim vozilom vozili po Luni ? Katero vozilo pa vozi po luni ,in to na nafto? Mislim da za delovanje motorja potrebuješ kisik? Ali so imeli kakšno vozilo iz prihodnosti? Hollywood ljudje no,dobro jutro!"
Ubožec, živiš v vesolju, kjer ni ne elektromotorjev ne Wikipedije, da si sam poiščeš dejstva. Ali pa se ti zdi samo zelo pomembno vsej Sloveniji razkazovati svojo nerazgledanost (da ne rečem omejenost).
ponosnikmet
# 14.03.2015 ob 23:57
Dokazano je da so bili tam gor. Zastava je sicer uničena,vidi pa se mesto pristanka ter vzleta,ter neke optične naprave v Morju tišine. Poleg tega kje naj bi po teoriji zarote bili ves ta čas?Z raketo gor,potem pa dnevi prostega pada? :)
Rasta75
# 14.03.2015 ob 13:02
ThinkIt, vprašal si, jaz sem ti pa odgovoril, a veš.
Anves
# 15.03.2015 ob 09:59
Kitajci že iščejo surovine za industrijo na luni.
bobbek
# 14.03.2015 ob 23:07
zarotniki teorij, vsi samo nekaj pisete,noben pa ne napise,kdo je bil prvi na Luni
luckyss
# 14.03.2015 ob 19:38
Sedaj je celotna Luna "digitalizirana", torej B.P. ;)
Retuširanje se je dogajalo v letih, ko je bil aktualen program Apollo in NASA niti ne skriva, da je takrat deloval oddelek za retuširanje.To je vse..
Jaz le sprašujem kaj je bilo potrebno popravljati - da lepše zgleda ? ;)
Galaxy
# 14.03.2015 ob 17:39
DrMatilda

Fotografije so retuširali morda zato, ker se je na njih videlo še kaj drugega, kar so tovorili s sabo in ni bilo civilne narave, na mnogih fotografijah pa se zvezde ne vidijo zaradi tako nastavljene ekspozicije ali nekaj takega, sicer pa se na nekaterih posnetkih vidi nebo.

Brca v temo :-)

Where are stars?

“The exposure time for the image — it’s actually three images: red, green and blue — was too short for any stars to be seen. Earth and the Moon were bright enough that a short-duration exposure was all that was needed. The brighter an object is, the shorter the exposure time required to capture an image of it. It’s similar to why you don’t really see stars in Apollo photos from the moon – the subjects being photographed were so much brighter than the background stars that the exposures weren’t long enough to capture the stars.
Ejnštajn
# 17.03.2015 ob 13:01
Čudno, da ni še nihče zastave omenil.

Tudi zarotniki niso več to, kar so včasih bili...
ponosnikmet
# 14.03.2015 ob 23:58
Ampak radar za 400 m pod površjem... Takšnega imel bi tudi jaz...
Galaxy
# 14.03.2015 ob 18:16
luckyss

To je trenutno najboljša fotografija "temne" strani Lune narejena iz mozaika fotografij Lunar Reconnaissance Orbiter-ja[url="http://www.space.com/11186-photo-side-moon-nasa-lunar-orbiter.html"]
LINK do strani[/url]

O retuširanju pa upam, da ne misliš na kako teorijo o "skritih" vesoljskih bazah kot v temu videu :-)

Vongobongo
# 14.03.2015 ob 16:53
DrMatilda

Skoraj vse je zgrešeno kar si napisala :)
ThinkIt
# 14.03.2015 ob 12:17
Zakaj pa nima philae baterije, kjer bi shranila majhne količine energije ter bi potem lahko obratovala krajši čas?
DrMatilda
# 14.03.2015 ob 22:12
Vongobongo, skoraj vse zapisano je zgrešeno, a res, kako pa, kaj točno te moti?

Zemeljski teleskopi so prešibki, vesoljski premočni, zato ne boste zlahka našli posnetkov, najboljše fotografije so nastale šele nedavno, s sateliti...;

http://www.space.com/14874-apollo-11-landing-site-moon-photo.html

http://www.space.com/12796-photos-apollo-moon-landing-sites-lro.html

... če seveda verjamete, da so te svetle pike in sence dejansko ostanki legendarne odprave in ne nekaj, kar bi nekdo izstrelil na površje mesece šele nakndadno :)
Osebno sploh nisem teoretik zarot, načelno verjamem, da je človek res hodil po luni, vendar ostanimo objektivni in poskušajmo razumeti kako težko je dejansko res kaj tja gor spraviti. DOber se mi zdi tudi razlog, zakaj se na luno niso več vračali, če se ti tam gori kaj zalomi, ti res nihče več ne more pomagati, dokler ne bo ustrezne tehnologije in namena, bi lahko takšno igranje s človeškimi življenji dejansko povzročilo več škode kot koristi za vesoljske raziskave.
Labod
# 14.03.2015 ob 20:34
Rasta 75, mislim, da so zastavo zapicili cca. 10 m od modula s katerim so odleteli z Lune. Mislim, da je povsem verjetno, da bi jo raketni pogon ob poletu unicil glede na to, da je bila narejena iz nekega najlona. In nobene slike ne mores najti, ki bi dokazovala obstoj zastave na luni. Mene te slike na katerih bi se naj videla senca zastave nito malo ne preprica. Ker potem je na Luni na milijone taksnih zastav. Pa s tem ne izrazam dvoma v dosezek Apolla 11. Ampak samo dejstvo, da zaenkrat ni dokaza, da bi zastava obstajala.
luckyss
# 14.03.2015 ob 18:00
Ko sem omenjal retuširanje, seveda nisem mislil na "talne" fotografije in odsotnost zvezd - kar je nekaj povsem normalnega ob tej osvetlitvi.
Gre za posnetke površja, narejene iz Lunarne orbite in to predvsem na "temni strani"..
luckyss
# 14.03.2015 ob 14:53
Tipično..delite se spet strogo na "leve in desne" in niste dostopni za resnico..
Dejstvo je, da je bil "pristanek na Luni" posnet, uporabili pa bi ga v primeru neuspeha ..
K sreči to ni bilo potrebno.
Edino vprašanje, ki se poraja okrog Lune je, zakaj so bile vse misije nenadoma odpovedane in to kljub temu, da je bil denar že zagotovljen in celo oprema izdelana !?
In zakaj je bilo potrebno retuširati prvotne fotografije površine Lune - to je pač dejstvo.
Sem "teoretik zarote" že s tem, če preprosto vprašam - zakaj ?! ;)
DrMatilda
# 14.03.2015 ob 13:31
Dejstvo je, skozi teleskope se ne vidijo podrobnosti pristanka na luni, vidijo se objekti, podrobnosti pa ne. Ni treba zakupit teleskopskega časa, saj imamo Google luno. Teoretično je torej povsem mogoče, da so nekaj tja sicer res izstrelili oziroma je padlo na tla, hojo človeka po mesecu pa so posneli v studiju.
Spomnimo se prvih človeških odprav na Antarktiko, koliko pustolovcev je trdilo, da so stali na južnem polu, pa se je ugotovilo, da je bila samo laž, dokler niso prve resne odprave premagale ovir in tam dejansko postavile kamp.
Podobno bo verjetno z raziskovanjem lune, sploh ni tako pomembno ali je podvig iz časov hladne vojne pristen ali ne, treba je tja spraviti čim bolj pisano druščino, ki bodo pričali eden za drugega oziroma si bodo delili isto zgodovino, potem jim ne bo mogel nihče več zanikati uspeha.
Zakaj se skoraj 50 let človeštvo ni vrnilo na luno, ker je bilo brez veze in samo še vprašanje časa, kdaj se bo komu kaj zalomilo, povrh tega je religija začela dohajati pomen novega spoznanja in so se raje osredotočili na vernike, namesto na astronavte. Tehnologije še ni bilo, ne materialov, ne elektronike, umetne inteligence in oddajnikov, ne raziskav o vplivu sevanja in gravitacije na človeško telo, še s fiziko so imeli cel kup težav, saj takrat še niso upoštevali relativnostno teorijo.
Koliko je že stala Rozeta, če se prav spomnim dobro milijardo evrov, v izdelavo ene same spletne računalniške igrice danes producenti vlagajo tudi pol milijarde evrov (Destiny), zato denar verjetno ni edini problem.
ThinkIt
# 14.03.2015 ob 12:55
@ Rasta, sj nima veze če so dve,... samo ena se lahko kao polni z solarnimi celicami a veš, pa še ta očitno ne dovolj,...
kučkučki
# 14.03.2015 ob 08:58
ko so pred 50 leti prvič (baje) prišli na luno, so takrat ljudje najverjetneje mislili, da bo leta 2015 odhod na luno nek vsak dnevni pojav....in kot vidimo danes se v teh 50 letih ni nič kaj bistveno spremenilo....luna je še za človeka zaenkrat še vedno misija nemogoče
fred77
# 16.03.2015 ob 02:05
gledu sm nek angleški dokumentarc o luni .....ki je trajal 4 ure.......so mel zanimive opazke in dokaze......po tem k sm to vidu sm spremenu mnenje o tem da smo bli sploh kdaj na luni

https://www.youtube.com/watch?v=W79mIGx9
Ib4
Bivši uporabnik
# 15.03.2015 ob 10:05
Kar se tiče teorij glede fake pristanka na Luni me je samo ena stvar prepričala,da je vse skupaj fake.
Namreč,kdo je snemal pristanek Appola na Luno(perfect shot) in odhod Appola iz Lune(spet perfct shot).
Vse skupaj totalni nateg 21 stoletja,dokaz,da je človeška rase izredno naivna.
sennova
# 15.03.2015 ob 01:07
Haha kaj je že tisto ko so se z nekim vozilom vozili po Luni ? Katero vozilo pa vozi po luni ,in to na nafto? Mislim da za delovanje motorja potrebuješ kisik? Ali so imeli kakšno vozilo iz prihodnosti? Hollywood ljudje no,dobro jutro!
Labod
# 14.03.2015 ob 12:44
Adebisi, na zemlji ni tako zmogljivega teleskopa skozi katerega bi lahko videl zastavo na Luni! In mislim, da od Armstronga naprej nihce ne ve, ce je zastava se tam ali ne!
REsnica
# 14.03.2015 ob 12:24
Rumsfeld (kasneje tudi obrambni sekretar-minister) je dejansko najel (takrat je bil na vrhuncu kariere) Kubricka, da je zrežiral "direktni prenos" pristanka in sprehoda po luni. To je bil dokazan in tudi priznan "fejk". ZDA si niso mogle privoščit neuspeha pred svetovno javnostjo, ki je spremljala prenos v živo.
Vendar to ne pomeni, da američani niso bili na Luni. Skoraj zanesljivo so bili, vendar so bile besede armstronga o malem koraku za človeka in velikem za človeštvo vseeno posnete v studiu, o čemer pričajo številni dokazi in tudi priznanja vpletenih. Na enem cenzuriranem posnetku je celo priponka z imenom Kubricka na luni...

če se malo pohecam, bi bilo najbolje, da ne silijo na Luno, saj LOL37 in podobni vseznalci bibliologi vedo vse o tem in lahko vse povedo brez odprav na luno. Vse je ustvaril bog in vse piše v bibliji, zato je zanje znanost nepotrebna.

moja malenkost pa z velikim veseljem pozdravlja take uspehe in se nadeja novh!
DrMatilda
# 14.03.2015 ob 15:27
Fotografije so retuširali morda zato, ker se je na njih videlo še kaj drugega, kar so tovorili s sabo in ni bilo civilne narave, na mnogih fotografijah pa se zvezde ne vidijo zaradi tako nastavljene ekspozicije ali nekaj takega, sicer pa se na nekaterih posnetkih vidi nebo. Tako preposto to spet ni, poglejte si recimo par posnetkov iz Zemlje, na youtubu;

Če je sonce ves čas na nebu, se zvezde ne vidijo;

https://youtu.be/uzfKnh4Gvcw

In tukaj je nekaj toplega, kar diha skupaj s soncem in ves čas deluje povsod po osončju, skozi svetlobo se lepo vidijo tudi zvezde;

https://youtu.be/Zz1HPLtecOg

Na koncu pa še nočno nebo, kakršno bi zgledalo ob čistem zraku, brez oblačkov. Da boste lažje razumeli, zakaj so nekateri ljudje še danes verni ;)

https://youtu.be/EM5lM5WEY3Q
sennova
# 14.03.2015 ob 19:46
Hahaha kaj je že tisto ko so se z nekim vozilom vozili po Luni :D ? Katero vozilo pa vozi po luni ,na nafto?
Bivši uporabnik
# 14.03.2015 ob 15:31
cenena propagandna poteza ki ne more prikriti upočasnjevanja rasti kitajskega gospodarstva in vse bolj množične proteste zoper komunistični režim.
DrMatilda
# 14.03.2015 ob 14:28
Se sploh ne čudim, da kitajcem vse crkuje, zakaj bi njihove naprave na luni delovale bolje kot na Zemlji. Gre tudi za način, kako je organizirana kitajska znanstvena sfera, že 30 let se ukvarjajo predvsem z miniaturizacijo in poenostavljanjem mehanskih principov, svoje tehnologije so razvili zelo malo, to pa ni usmeritev, od katere bi lahko pričakovali hude preboje. Tudi kitajski vesoljski program je namreč samo spin off nacionalnega gospodarstva, Mao Che Tung pač ni prišel na idejo, da bi se morala kitajska posvetiti pristanku kitajca na mesecu, kot je svoj čas zagrabilo Kenedya. Njemu so se takrat vsi režali in ugibali, da je v zanosu to nakladal, ker je vzel preveč spida, niso razumeli, da je imela Amerika takrat organiziran cel inštitut, oblikovan okoli nekdanjih nacističnih znanstvenikov. Tretji rajh ni zdržal vojaško vizijo, kako postaviti orožje v vesolje in nadzirati Zemljo iz lune, to je postalo mogoče šele v gospodarskem razcvetu po vojni. Isti proces poteka še danes, v miru se trudijo države zagotoviti razne taktične prednosti, ob tem nastajajo zahtevni programi, iz katerih se vsake toliko izlušči kaj takega, kar ugodno vpliva na javno mnenje. Vesolje ni samo ogromna praznina, je povsem drug svet, je popolnoma drugačna dimenzija, za katero človek še ni zrel ne v biološkem in ne v mentalnem pogledu, globalni javnosti pa se servirajo preprosti miselni vzorci, ki zapolnjujejo našo težnjo po razlagi neznanega in neopisljivega, da jih lahko toleriramo in moralno podpiramo.
Temperatura ni kalorija, je gibanje molekul, ne pa neka skrivnostna tekočina, s katero bi bila prežeta vsa snov, zato toplota nikoli ne izgine temveč se samo stabilizirajo potenciali v molekulah. Z drugimi besedami, stvar lahko vedno zagreješ nazaj in sicer tako, da jo preprosto drgneš ob nek drug predmet, trenje spravi molekule v gibanje in zato se stvar segreje. Poglejmo si še primer našega telesa, tudi naše molekule so ves čas v gibanju, vendar jih v to ženejo kemične sile v snoveh, ki jih vnašamo v telo, kot so voda, zrak in hrana, ko potujejo skozi naš biološki sistem, stečejo med njimi in deli našega telesa elektromagnetni procesi, zaradi katerih se naše telo obnavlja in do smrti ne more ohladiti. Nam se zdi to logično, ker smo zrasli iz okolja, v katerem obstajamo, proizvodi naše domišljije in ideologij pa seveda niso prilagojeni na okolje, ki je nam neznano in se tudi sami ne morejo adaptirati, ker ni nikomur jasno kaj vse se tam zunaj nahaja oziroma kako točno deluje, da bi lahko naše naprave integrirali v tiste naravne procese, z vsakim novim poskusom postajajo sateliti ter drugi vesoljski objekti bolj topli in tudi bolj senzibilni na zunanje spremembe. Sateliti prihodnosti bodo sintetično organski, o tem ni nobenega dvoma, vesoljske ladje bodo rastlinjaki, v katerih bo astronavt del biosfere in vključen v prehranjevalne verige, ki bodo sami rasli in se odzivali na spremembe, okolje in morebitne nevarnosti, v primeru poškodbe, pa se bodo vesoljska plovila preprosto sama zacelila ter adaptirala na nove pogoje, to je danes pač kamena doba in je logično, da gre vse narobe.

Pa še tole, ne bo kar jutri, raziskovanje obližnjega vesolja se bo zavleklo za kakšno tisočletje. Medtem se zna tudi življenje, ki ga nosimo s seboj na nebesna telesa in raznašamo po praznini, samo od sebe prilagoditi novemu okolju. Ti mehanizmi, ki so se prijeli na človeške naprave, so v svojem jedru zelo preprosti, te molekule niso tako občutljive na temperature in so prepletene tako, da lahko pretvarjajo praktično katero koli snov, saj vse poteka na atomskem nivoju, kjer je temperatura samo še ena fizikalna iluzija. Nenazadnje nismo sami, sredi ničesar, temveč smo potopljeni v široko sončno atmosfero, celo osončje je živahen in dinamičen mehanizem, ki sili vse delce stvarnosti v določena stanja, kjer pa obstaja razlika med potenciali, vedno teče tudi energija, ki jo je mogoče koristno usmerjati in pretvarjati. Treba je osončje uporabiti kot del vesoljskih plovil, pa se bodo kmalu počutile bolj prijetno in manj crkovale.
Bivši uporabnik
# 14.03.2015 ob 09:57
Zakaj ljudje tako burno reagirajo, ko nekdo podvomi, ali smo res bili na Luni?

Kot da bi s tem neznansko prizadeli naš ponos, podobno kot je bil stoletja nazaj prizadet z ugotovitvijo, da Zemlja ni središče (vsega).

In vendar je to edina 'teorija zarote', kjer bi se lahko najlažje prepričali, kaj je na stvari: še enega Žadastega zajca bi spustili v Morje tišine, na mesto pristanka Apolla 11. In bi bilo takoj jasno, ali so tiste stopinje človeških tac na svojem mestu ali niso …
KominternBorac
# 14.03.2015 ob 10:04
Da vidite sada šta omogoča socializam i komunizam. Kje da bi kapitalistom to uspelo. Malo sutra.
SamoRes
# 14.03.2015 ob 11:05
Mogoče bodo Kitajci res prvi ki bodo prišli na Luno. Tisto snemanje nekje v puščavah Arizone izpred 40 let to ravno ni.
bubo bubo
# 14.03.2015 ob 09:43
bi bil zelo vesel, če bi kateri od robotov slikal stopinje, zastavo, ali pa ovitek od mcdonalda, ki so pustili na luni.
paladin111
# 14.03.2015 ob 10:54
Če smo res pristali na luni, kot tako trdi Nasa in američani, zakaj je potem v filmu Interstellar prikazano da nikoli nismo stopili na Luno ampak je bila to zgolj propaganda s katero so hoteli američani finančno izčrpat Rusijo. Običajno režiserji takega kova kot je Christopher Nolan take stvari ne bi dajali v film, če ni bi imel preverjena dejstva?
Kazalo