Pogled na Zemljo iz vesoljskega plovila Discovery po združitvi (pristanku) z ISS-jem. Foto: Nasa
Pogled na Zemljo iz vesoljskega plovila Discovery po združitvi (pristanku) z ISS-jem. Foto: Nasa

Drake je iz fotografij z Nasine spletne strani s fotografijami Zemlje iz vesolja sestavil filmček, ki prikazuje del poti, ki jo na poti okoli Zemlje naredi Mednarodna vesoljska postaja. Začne se z nočnim pogledom na Tihi ocean, ki se nadaljuje čez Severno in Južno Ameriko, dokler ne vstopi v jutranjo svetlobo Antarktike, opisuje Drake.

Iz teme v bleščeče jutro
Nočni pogled razkriva bleščeče luči mest, krajev, držav in dogodkov, kot so (po vrstnem redu) Vancouver Island, Victoria, Vancouver, Seattle, Portland, San Francisco, Los Angeles, Phoenix, več teksaških mest, mesta v Novi Mehiki, mehiška mesta, med njimi Ciudad de Mexico, Mehiški zaliv, polotok Yucatan, nevihte nad Tihim oceanom, Gvatemala, Panama, Kolumbija, Ekvador, Peru, Čile ... Lepo vidna je tudi zemljina ionosfera, ki se nakazuje kot tanka rumena črta.

ISS je mednarodna vesoljska postaja, ki potuje po orbiti v višini od 278 do 460 kilometrov nad Zemljo. "Potuje" s povprečno hitrostjo 27.724 kilometrov na uro, kar pomeni, da vsak dan Zemljo po svoji orbiti obkroži 15,7-krat. Mednarodna vesoljska postaja naj bi delovala vsaj do leta 2020. Je enajsta vesoljska postaja, ki jo je v vesolje poslal človek.