Da bi bil eksperiment malce večji izziv, so vrečko čipsa posneli skozi zvočno izolirana vrata. Foto: Youtube
Da bi bil eksperiment malce večji izziv, so vrečko čipsa posneli skozi zvočno izolirana vrata. Foto: Youtube

Gre za prvi tovrstni eksperiment, v katerem je ekipa raziskovalcev predmet, kot je npr. lončnica ali vrečka čipsa, izpostavila zvočnemu viru in predmet ves čas snemala z visokohitrostno kamero, poroča Science Daily.
"Ko zvok zadene predmet, povzroči vibracije tega predmeta. To ustvari izredno subtilen videosignal, ki pa ga s prostim očesom ne moremo zaznati. Ljudje sploh niso vedeli, da ta informacija obstaja," je pojasnil diplomski študent in prvi avtor nove raziskave Abe Davis z MIT-a.
Visokohitrostna kamera pa je te vibracije, ki so velike okoli desetinko mikrometra, ujela, nato pa so jih s pomočjo posebnega računalniškega algoritma obdelali in poustvarili zvok, ki je povzročil posnete vibracije. Čeprav so snemali s kamerami, ki na sekundo naredijo do 6.000 sličic, pa jim je zvočni signal uspelo poustvariti tudi z običajno kamero na pametnem telefonu, ki na sekundo posname le 60 sličic.

To je zadostovalo za dovolj kakovosten zvočni posnetek, da bi se lahko iz njega razbral spol govorca, njihovo število v sobi in celo njihove identitete. Novi izsledki imajo jasne možnosti uporabe v policiji in forenziki. A to ni vse. "To nam da veliko informacij o zvoku, ki se dogaja okoli predmeta, ter tudi o samem predmetu," je dejal Davis. To metodo bi tako lahko uporabili tudi pri analizi sestave materialov, kar v nadaljevanju študije raziskovalci tudi počnejo.
Kakšen način uporabe se bo še našel?
Po besedah profesorja s kalifornijskega Berkeleyja Alexeia Efrosa je to zagotovo zelo uporabna poteza te metode. Ampak: "Prepričan sem, da se bodo pojavili načini uporabe, ki jih nihče ne bo pričakoval. To je po moje glavna poteza dobre znanosti, ko narediš nekaj samo zato, ker je kul. Potem pa nekdo to uporabi na način, za katerega si sploh nisi predstavljal, da je mogoč."

Kako je bil videti eksperiment, si poglejte v spodnjem videu.