Znanost in tehnologija
Antarktika
Po mnenju znanstvenikov so spremembe na Antarktiki zaradi ogrevanja ozračja zelo vznemirljive. Foto: BBC

Dodaj v

Led na Antarktiki se taja štirikrat hitreje

Posledice so lahko zelo vznemirljive
14. avgust 2009 ob 09:28
London - MMC RTV SLO

Eden izmed največjih ledenikov na Antarktiki se glede na zadnje raziskave taja štirikrat hitreje kot pred desetimi leti, poroča BBC.

Nova študija, izvedena s pomočjo satelitov, je namreč pokazala, da se velikost ledenika Pine Island zdaj letno zmanjša tudi za 16 metrov. Tako se je od leta 1994 ledena skorja stanjšala za okoli 90 metrov, kar resno vpliva na višino morske gladine, pišejo britanski znanstveniki v reviji Geophysical Research Letters.

Medtem ko je študija pred 15 leti pokazala, da naj bi ledena skorja obstala 600 let, se je to obdobje po najnovejših raziskavah pod vodstvom profesorja Duncana Winghama z Univerze College London (UCL), skrajšalo na 100 let.

Vznemirljive pa so tudi ugotovitve, da se ledenik hitreje taja v sredini, kar bi ob nadaljevanju tega procesa lahko povzročilo prelom ledenika. Po mnenju profesorja Andrewa Shepherda z Univerze Leeds pa bi to povzročilo dvig morske gladine za tri centimetre.

"Vendar pa ledenik zadržuje za seboj ogromno ledeno gmoto, ki bi lahko dvignila morsko gladino od 20 do 30 centimetrov in pravzaprav ne vemo, kaj bi se lahko zgodilo s spremembo, ki bi jo povzročil prelom ledenika," je za BBC še pojasnil Shepherd.

A. M.
Prijavi napako
Komentarji
DirtyHarry
# 18.08.2009 ob 22:48
@geist
S tem kar si napisal se čisto strinjam. Sicer si malo zašel od prvotne teme "Led na Antarktiki se taja 4x hitreje" :). Sam sem mnenja, da je posameznik dokaj nemočen in, da se je proti sistemu težko boriti, saj si nakoplješ več težav kot imaš dejansko koristi in tako postaneš ovca še sam. Lahko si ovca, ki razmišlja z svojo glavo, se upira, nasprotuje, vendar si na koncu še vedno ovca, ponavadi črna.....
geist
# 17.08.2009 ob 10:43
DirtyHarry se strinjam s teboj, kajti ravno v tem je problem je največji problem sodobne družbe. Smo preveč lahkoverni, premalo kritični in samokritični, oziroma zelo lahko vodljivi. Če vsaki dan neprestano in povsod vidimo in slišimo besedi terorizem in Al-Qaida pričnemo verjeti da so resnica ( torej usiljena resnica- Al-Qaida res obstaja? ). Al-Qaida je v bistvu ime datoteke ameriške vlade, ki je podpirala in pomagala Mudžahedinom tekom 80-ih let ( izjava g. Robina Cooka, bivšega ministra za zunanje zadeve Velike Britanije). Resnica??, v kaj verjeti in v kaj ne je isključno privilegij vsakega posameznika. Terorizem-laž, globelizacija-suženjstvo, globalno segrevanje-zelo enostavno rešljivo, vendar ni interesa( profit ), lakota, revščina in vojne- nujno potrebne za vzdrževanje skrajnega elitizma ( svetovna vlada elite- realnost, pa to ne demokratično izvoljena vlada). Vse te stvari in še mnoge druge so zelo enostavno rešljive, vendar dokler bomo "ovce" , bo to preprosto nemogoče. Politiki pa so zato, da postavljajo nove zakone, kako to stanje obdržati- delajo isključno in samo za to elito oz. so del te elite. Politika ne daje rešitev jih ne išče, jih zavira in rojeva disidente in "teroriste", dviguje stopnjo odvisnosti ljudi od institucij,....
DirtyHarry
# 15.08.2009 ob 22:33
@geist
tud, če bi bil ti osebno tam, in bi dejansko vidu kaj se dogaja, bi blo na nek način to izkrivljeno, ker ne bi dojel pojava kot celote...
hočem rečt, da je stvar v percepciji, tko, da bl objektivno k se o eni stvari poroča bliže smo resnici...
Sapp
# 15.08.2009 ob 18:37
@geist
Pohvalno! Vidim, da si en redkih, ki šteka situacijo u nulo.
zvezdica_10
# 15.08.2009 ob 13:23
@kaktus888 se podpišem pod tvoj kometar
Dodala bom sam še to, če bi bil vsak človek na naši Zemljici sam 2% manj sebičn in mu nebi blo vseen za ostale (planet, živali, rastline) bi blo tut za 10% drugače kot je!
geist
# 15.08.2009 ob 11:34
Ljudje berite, isklopite TVje, dvignite raven svoje zavesti, ne verjamite vsega po "ovčje", odprite oči resnici pa ne bo vseh teh bresplodnih rasprav. Sami ste gospodarji samega sebe in se temu primerno tudi obnašajte. Postanite svobodni....
geist
# 15.08.2009 ob 11:29
Vsesplošni pogled na globalno segrevanje bo vedno takšno kot nam ga bodo prikazali- iskrivljeno
geist
# 15.08.2009 ob 11:08
Govorili smo kako zelo je pomembno ustvariti v človeških glavah radikalno revolucijo. Kriza, je kriza v zavesti. Kriza, ki več ne more, sprejeti starih norm, stare vzorce, davnih tradicij. Z ozirom na to, kakšen je svet danes, z vso svojo bedo, konflikti, destruktivno brutalnostjo, agresijo in tako dalje... Človek je še vedno to, kar je bil. Še vedno brutalen, nasilen, agresiven, grabežljiv, tekmovalen. Človek je ustvaril družbo v skladu s temi smernicami.
" Biti prilagojen v globoko bolni družbi ni merilo zdravja."
J. Krishnamurti
Družba danes je sestavljena iz niza institucij. Od političnih institucij, pravnih institucij, religijskih institucij.Do institucij družbenih razredov, družinskih vrednot in poklicne specijalizacije. Očitno je, da imajo te tradicijonalne strukture globok vpliv pri oblikovanju našega razumevanja in pogledov na stvari. Vendarle pa so vse družbene institucije, v katere smo rojeni zrežirane in pogojene. Zdi se, da ni sistema, ki bi se jemal za tako samoumevnega in ki je tako napačno razumljen, kot je monetarni sistem. Prevzel je skoraj religijske razsežnosti, ustanovljene monetarne institucije pa obstajajo kot oblika nesporne vere, v katero ne dvomimo.
" Nihče ni tako brezupno zasužnjen kot tisti, ki zmotno verjamejo, da so svobodni."
Johan Wolfgang Gothe ( 1749-1832)
Latex
# 15.08.2009 ob 10:36
@DirtyHarry
Res si najdu dobr komad za tole. Pink Floyd - Take It Back.
DirtyHarry
# 14.08.2009 ob 20:32
...Now I had seen the warnings, screaming from all sides
Its easy to ignore them God knows Ive tried
All of this temptation, you know it turned my faith to lies
Until I couldnt see the danger or hear the rising tide
She could take it back, she will take it back some day
She could take it back, she will take it back some day
She will take it back; she will take it back some day
lyrics - pink floyd
lo_pa_ta
# 14.08.2009 ob 18:53
@marsal
poglej sliko zemlje ponoci pa ti bo janso kaj je clovecek...
poglej mapo gozdnatosti nekoc in danes...pa bos videl kaj je clovecek
poglej jangce jang na kitajskem ki sploh vec ne pride do morja (in se vec ja taksnih rek), pa bos videl kaj je clovecek
koneckoncev lahko samo pogledas u svoj kos za smei, pa bos videl koliko svinjarije na dan naredi samo en tak bedacek kot si ti
maršal
# 14.08.2009 ob 18:26
podnebne spremembe so samo en velik biznis. kaj je človeček, da bi vplival na podnebje.
kreten=kreten
# 14.08.2009 ob 18:14
kaktus888, sem skor 100% da se je zemlja kdaj segrevala velik hitreje kot se zdej pa takrat ni blo nobene panike......
so pa podatki da je bla zemlja velik velik toplejša kot je zdej in ledenikov ni blo in po celotni zmelji je bila približno enaka temperatura pa takrat ni blo nobene panike.....
povej zakaj je zdaj taka panika? zaradi najbolj parazitske vrste, ki je kadarkoli tlačla zemljo? če je zemlja v delu cikla ko se segreva, lahko ljudje po glav skačemo pa ne bo nč drgač
Senca
# 14.08.2009 ob 17:34
nč bat. kmalu nas bo spet mnogo manj...
Think
# 14.08.2009 ob 16:10
Mal velik nas je na tem planetu ter še več nas bo.
whisky
# 14.08.2009 ob 12:49
jaz sem bil prepričan da smo kri ljudje, zdej pa ne vem več. zakaj bi se potem segrevala tud venera in mars. razen če dajejo ven lažne podatke.
kaktus888
# 14.08.2009 ob 12:20
3. RESNIČNARESNICA (14. avgust 2009 ob 11:54)
Prijavi neprimerno vsebino
ne, zato, ker je to obdobje, ko so ljudje najbolj panični v vsej svoji dosedanji zgodovini...

RESNIČNARESNICA!
Aha točno zato se podnebje spreminja in led topi, KER SMO PANIČNI, ne zato ker to sami povzročamo ampar naša panika je kriva.. Ah!
Nevem zakaj je konzervativcem tako težko sprejeti, da smo ljudje sami lahko povzročitelji velikih sprememb v naravi, kar se konec koncev dogaja že dolgo časa (uničevanje amazonskih gozdov, nafta, topljenje ledu, iztrebljanje rib itd.)
RESNIČNARESNICA
# 14.08.2009 ob 11:54
ne, zato, ker je to obdobje, ko so ljudje najbolj panični v vsej svoji dosedanji zgodovini...
kazam123
# 14.08.2009 ob 11:29
Zato, ker je to obdobje ljudi.
dante123
# 14.08.2009 ob 10:38
Zemlja, njeno podnebje povrsje se spreminja ze vec ko 4 milijarde let, in ne vidim razloga zakaj bi se to moralo spremeniti prav sedaj.
Kazalo