Pametni telefoni nadaljujejo svoj pohod na trgu. Foto: EPA
Pametni telefoni nadaljujejo svoj pohod na trgu. Foto: EPA


Glavna razloga za rekordno prodajo pametnih telefonov sta cenovno ugodnejše naprave in povečano povpraševanje v državah v razvoju. Po podatkih analitske hiše IDC naj bi celoten trg mobilnih telefonov - pametnih in klasičnih - letos dosegel 1,8 milijarde enot, kar je 7,4-odstotna rast v primerjavi z letom 2012, ko je bila rast prodaje skoraj zanemarljiva.

Pametni telefoni so letos prvič po prodaji prehiteli klasične mobilne telefone. Med razlogi za hitro rast analitiki omenjajo subvencioniranje mobilnih operaterjev, še posebej na zrelih trgih, in vse večjo izbiro cenovno ugodnih pametnih mobilnikov, ki stanejo manj kot 200 dolarjev.

"Pred dvema letoma se je trg pametnih telefonov spogledoval s približno pol milijarde prodanih naprav - dve leti pozneje pa ta številka znaša že milijardo naprav, kar kaže na priljubljenost teh naprav. Pametni telefoni so postali osnovni del vsakdanjega življenja za milijarde potrošnikov," meni Ramon Llamas iz analitske hiše IDC.

V razvitem svetu kmalu le še pametni telefoni
Do leta 2017 naj bi pametni telefoni v razvitem svetu skoraj popolnoma izrinili klasične mobilnike, največ naprav pa bo prodanih na hitro rastočih trgih, kjer pa bo razmerje med klasičnimi in pametnimi mobilniki bolj uravnoteženo.

Googlov odprtokodni operacijski sistem Android bo še naprej prevladoval, na drugem mestu - kot danes - pa bo Applov iOS, še napovedujejo pri IDC-ju.