Linux je postal eden bolj priljubljenih OS-jev. Foto: MMC RTV SLO
Linux je postal eden bolj priljubljenih OS-jev. Foto: MMC RTV SLO

Linux sodi v družino Unixu podobnih operacijskih sistemov (OS) pri čemer uporabljajo Linuxovo jedro za procesiranje informacij, je razvidno z Wikipedie. Njegov stvaritelj je bil finski programer Linus Torvalds, zgodovina pa sega že v leto 1969, ko je AT&T razvil svoj OS imenovan Unix.

V 80. letih minulega stoletja se je začel projekt GNU, ki se je zavzemal za odprtokodni OS, temeljil pa je na Unixu. Številni programerji so nato na osnovi Unixa razvijali odprtokodne programe, a jih niso smeli razširjati, saj je bil Unix v lasti AT&T-ja. Leta 1991 pa je Torvalds uspel sprogramirati Unixu podoben OS in tako je zaživel Linux.

Dandanes se Linux uporablja na številnih napravah kot so tablični računalniki, mobilni telefoni, osebni računalniki … Je najbolj priljubljen operacijski sistem na strežnikih in poganja tudi 10 najhitrejših superračunalnikov na svetu.

Glavna značilnost Linuxa je, da ga lahko razvija vsak s potrebnim znanjem, saj je njegova izvorna koda odprta za vse programerje, ki jo lahko poljubno popravljajo in nato te različice tudi prosto posredujejo naprej. Za razliko od komercialnih operacijskih sistemov (OS), katerih programske vrstice so sicer v določeni meri dostopne zunanjim programerjem, a so ključni deli skrivnost in tudi njihova distribucija je strogo zamejena in nadzorovana.

Linux je najbolj običajno zapakiran v format, ki se mu reče Linux distribucija za namizje in strežnike, najbolj popularne distribucije oz. različice pa so Debian, Ubuntu, Fedora in open SUSE.