Finski Nokii nihče ne more niti blizu. Foto: Reuters
Finski Nokii nihče ne more niti blizu. Foto: Reuters

Prodaja teh pripomočkov je začela upadati proti koncu lanskega leta, torej istočasno z nastopom svetovne finančne in gospodarske krize.

Kot je ugotovila mednarodna analitska hiša Gartner, je bilo v obdobju od julija do septembra po vsem svetu prodanih skupno 308,9 milijona prenosnih telefonov, kar je za 0,1 odstotka več kot v enakem obdobju v letu prej.

K preobratu so največ prispevali tako imenovani pametni prenosni telefoni, ki v eni napravi združujejo funkcije telefona, predvajalnika večpredstavnostnih vsebin in osebnega računalnika. Prodaja takšnih telefonov je v tretjem četrtletju narasla za 12,8 odstotka, na 41 milijonov kosov.

Po napovedih Gartnerja naj bi se rast prodaje prenosnih telefonov nadaljevala tudi v zadnjem letošnjem četrtletju in prihodnjem letu. Tako naj bi v letu 2010 zaznali pet- do sedemodstotno rast, pri čemer naj bi znotraj tega prodaja pametnih mobilnikov doživela kar 48-odstotno rast.

Vodilni proizvajalec prenosnih telefonov z doseženim 36,7-odstotnim tržnim deležem ostaja finska Nokia, sledi ji južnokorejski Samsung (19,6 odstotka).