Nagrajeni znanstveniki. Foto: XXI. Generacija znanosti ZRC SAZU
Nagrajeni znanstveniki. Foto: XXI. Generacija znanosti ZRC SAZU
Prireditev je vodil televizijski voditelj Igor E. Bergant. Foto: XXI. Generacija znanosti ZRC SAZU
Letošnja podelitev in prireditev, ki je potekala v čarobnem atriju sedeža centra na Novem trgu v Ljubljani, je bila že enaindvajseta. Foto: XXI. Generacija znanosti ZRC-ja SAZU-ja

Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ki je eno vodilnih raziskovalnih in izobraževalnih središč v Sloveniji ter v srednji in jugovzhodni Evropi, je pod geslom Videti in biti viden podelil nagrade in priznanja svojim izstopajočim članom. Geslo je napeljevalo na misli, da raziskovalci ZRC-ja SAZU-ja zaradi svojega dela vidijo več in s tem odpirajo oči tudi javnosti, po drugi strani pa javnost v poplavi izjemno velike količine informacij ne more vedno prepoznati verodostojnih prispevkov znanosti.

Prav zato je direktor Oto Luthar v pogovoru z Igorjem E. Bergantom poudaril, da se v raziskovalnem centru srečujejo različne generacije znanstvenic, znanstvenikov in znanstvenih pristopov, kar omogoča najbolj neposredno vzajemno prenašanje znanja, izkušenj in raziskovalne energije.

Prireditev XXI. Generacija znanosti ZRC-ja SAZU-ja in pogovor z dr. Otom Lutharjem si lahko ogledate na RTV 4D, ob 20. uri pa bo na sporedu 2. programa TV Slovenija.

Te imajo v izobilju letošnji nagrajenci. Prvič so podelili priznanji zaslužne raziskovalke in zaslužnega raziskovalca ZRC-ja SAZU-ja, ki sta ju prejela prof. ddr. Marija Stanonik in dr. Darko Dolinar. Dr. Marijanca Ajša Vižinitin je prejela srebrni znak za izvirno doktorsko disertacijo, zlati znak za življenjsko delo dr. Drago Kladnik, prof. dr. Karl Kaser z Univerze v Gradcu pa je bil sprejet v častno članstvo ZRC-ja SAZU-ja.

Prof. ddr. Marija Stanonik z interdisciplinarnim pristopom združuje humanistične stroke, kot so slovstvena folkloristika, literarne vede, jezikoslovje, etnologija, pa tudi sociologija, psihologija in zgodovinopisje. Veliko dela na terenu, zbira, ohranja in razkriva izročilo, ki je večna snov za premislek o življenju med preteklostjo in prihodnostjo.

Upokojeni znanstveni svetnik dr. Darko Dolinar je bil desetletja eden izmed nosilnih raziskovalcev in vodstvenih delavcev ZRC-ja SAZU-ja. Prizadeval si je za kakovost slovenske literarne vede različnih usmeritev in za njeno mednarodno povezanost, tudi z organizacijo odmevnih mednarodnih konferenc.

Dr. Marijanca Ajša Vižintin je nagrado prejela za doktorsko disertacijo Vključevanje otrok priseljencev prve generacije in medkulturni dialog v slovenski osnovni šoli, v kateri je meddisciplinarno povezala teoretična in praktična spoznanja sociologije, pedagogike, slovenščine kot drugega jezika, didaktike književnosti in vede o usposabljanju pedagoških delavcev. Njen model bodo lahko uporabili kot podlago za analio na posameznih šolah.

Dr. Drago Kladnik, doktor geografije, je na področju raziskave terasiranih pokrajin in problematike zemljepisnih imen izvedel kompleksne analize, njegovo delo pa je doživelo pozitiven odmev zlasti pri varstvenikih naravne in kulturne dediščine. Raziskana zemljepisna imena pa so zbrana v podatkovni zbirki s 5000 imeni, ki priča o bogati imenski jezikovni dediščini slovenščine.

Prof. dr. Karl Kaser, doktor zgodovinskih znanosti, je od leta 1996 redni profesor za zgodovino jugovzhodne Evrope na Univerzi Karla Franca v Gradcu in predstojnik Oddelka za zgodovino jugovzhodne Evrope. Z Znanstvenoraziskovalnim centrom SAZU-ja ga ne vežeta le večletni odgovoren in angažiran odnos, temveč tudi načrtovanje in naklonjenost skupnim raziskovalnim ciljem.

XXI. Generacije znanosti ZRC SAZU
XXI. Generacije znanosti ZRC SAZU