Safe.si: »Prijavni centri, ki delujejo po Evropi in tudi izven nje, sprejemajo anonimne prijave sovražnega govora na internetu in jih posredujejo pooblaščenim organom pregona. Tako lahko tudi uporabniki sami prispevajo k boju proti sovražnemu govoru na internetu in vplivajo na prisotnost kvalitetnejših spletnih vsebin.« Foto: Reuters
Safe.si: »Prijavni centri, ki delujejo po Evropi in tudi izven nje, sprejemajo anonimne prijave sovražnega govora na internetu in jih posredujejo pooblaščenim organom pregona. Tako lahko tudi uporabniki sami prispevajo k boju proti sovražnemu govoru na internetu in vplivajo na prisotnost kvalitetnejših spletnih vsebin.« Foto: Reuters

Internet je že zdavnaj prevzel vlogo, ki jo je v nekdanji Jugoslaviji imel stadion, ko je vsakdo lahko vpil, kar je hotel, ker je bil anonimen.

Kaja Jakopič
Safe.si
Safe.si je organizacija, katere cilj je osveščanje uporabnikov o varni rabi interneta. Foto: MMC RTV SLO


USTAVA RS
63. člen - Prepoved spodbujanja k neenakopravnosti in nestrpnosti ter prepoved spodbujanja k nasilju in vojni Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. Protiustavno je vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni.
Policija
Število kazenskih ovadb, ki jih spiše policija, iz leta v leto narašča. Foto: MMC RTV SLO


KAZENSKI ZAKONIK REPUBLIKE SLOVENIJE KZ-1
297. člen - Javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti

(1) Kdor javno spodbuja ali razpihuje narodnostno, rasno, versko ali drugo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, ali spodbuja k drugi neenakopravnosti zaradi telesnih ali duševnih pomanjkljivosti ali spolne usmerjenosti, se kaznuje z zaporom do dveh let.

(2) Enako se kaznuje, kdor javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, omalovažuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost.

(3) Če je dejanje iz prejšnjih odstavkov storjeno z objavo v sredstvih javnega obveščanja se kaznuje tudi urednik oziroma tisti, ki ga je nadomeščal, s kaznijo iz prvega ali drugega odstavka tega člena, razen če je šlo za prenos oddaje v živo in dejanj iz prejšnjih odstavkov ni mogel preprečiti.

(4) Če je dejanje iz prvega ali drugega odstavka tega člena storjeno s prisilo, grdim ravnanjem, ogrožanjem varnosti, sramotitvijo narodnostnih, narodnih ali verskih simbolov, poškodovanjem tujih stvari, skrunitvijo spomenikov, spominskih znamenj ali grobov, se storilec kaznuje z zaporom do treh let.

(5) Če stori dejanja iz prvega ali drugega odstavka tega člena uradna oseba z zlorabo uradnega položaja ali pravic, se kaznuje z zaporom do petih let.


ZAKON O MEDIJIH
8. člen - Prepovedano je z razširjanjem programskih vsebin spodbujati k narodni, rasni, verski, spolni ali drugi neenakopravnosti, k nasilju in vojni, ter izzivati narodno, rasno, versko, spolno ali drugo sovraštvo in nestrpnost.

Sposodimo si besede Kaje Jakopič, nekdanje v. d. urednice MMC-jevega portala: »Internet je že zdavnaj prevzel vlogo, ki jo je v nekdanji Jugoslaviji imel stadion, ko je vsakdo lahko vpil, kar je hotel, ker je bil anonimen.« S svetovnim spletom je bil tako ustvarjen nov medij, skozi katerega se lahko podajajo sovražna mnenja, ki so po svoji naravi ksenofobična, diskriminatorna, rasistična in naperjena predvsem zoper razne manjšine (etnične, verske, kulturne), opozarjajo tudi sodelujoči pri projektu safe.si, ki skrbi za osveščanje o varni uporabi interneta.

Največ sovražnih izjav na forumih in pod novicami
Sovražni govor je na medmrežju najbolj prisoten na forumih in v komentarjih pod novicami, je za MMC povedala Lija Mihelič, ki sodeluje pri projektu Spletno oko. Da gre tu, ko govorimo o sovraštvu, še posebej pa o nestrpnosti, za zaskrbljujočo stalnico, se zlahka ugotovi že s hitrim pregledom.

NAKLJUČNI PRIMERI KOMENTARJEV NESTRPNEGA GOVORA NA MMC-ju
(zaradi spletnega bontona smo neprimerne besede v uredništvu označili z *)

1. POVEČINI STE TUKAJ SAMI PEZ**TI! ŠOVINISTI PEZ**TARSKI PRAV KLIČETE PO ENEM ORNK PREBUTANJU, KI STE GA VEČ KOT POTREBNI!

2. bo pa lahko razlagal o pravni drzavi, ko bodo cigani plačevali davke, bodo imeli naselja z gradbenimi dovoljenji in bodo dejansko služili denar, ne pa ga kradli...

3. kk lahk primerjaš 2 tipa na kupu z 2 pič**??? ti si ja nor! sploh pa ko bi vsaj nehali bit glasni !!! skos neke parade ponosa. na ka so ponosni? nasebe? fajn naj bojo zaka mormo vi vedet da so pedri??? kr neki lejga! otrok more met mamo in fotra! ne pa 2 mami, ka šele 2 fotra bo tak bogi čist poženščen!

4. Ne morem verjet , še kar pišete o pedrih , se pravi večina rtv vas je tako očitno pedrov . dej nehajte že enkrat . Ja kam pa mislite da boste prišli , za kaj pa sta dva spola /…/ Res sramota , skrijte se če ste že ( bolani )čudni , ne se ven metat.

5. mater jim jeb** za tisto namerno osebno,cigani. / jeb** jim mater sudijsku.

Zgodi se tudi, in to ne redko, da uporabniki pozivajo k zažigu posamezne javne osebe na grmadi, v zvezi z njo privoščljivo govorijo o cvrtju v peklu ipd. (kakšna imena in pridevnike ji pri tem pritiaknejo, ne gre pojasnjevati), pojavljajo pa se celo grožnje javnim osebam. Pogosto se sicer uporabniki forumov oz. pisci komentarjev sicer obkladajo z žaljivkami in si grozijo tudi med seboj.

V boj posamezniki, internetni servisi, nevladne organizacije in državni organi
In kako se boriti proti sovražnemu govoru na spletu? In kdo se sploh lahko? V nekaterih primerih se z njim bijejo kar internetni servisi sami, ki uporabnikom prostovoljno preprečijo pošiljanje ali sprejemanje vsebin z rasističnimi in sovražnimi sporočili, pojasnjujejo pri safe.si, med takšnimi servisi pa je, denimo, tudi MMC. Več sovražnega govora je zato na internetnih straneh, za katere ne skrbi poseben administrator.

Vsakdo lahko svoj delež v boju zoper sovražni govor doda tako, da sporna sporočila anonimno prijavi na prijavno točko Spletno oko. Miheličeva nam je povedala, da pregledajo vsako prijavo in jo, če ocenijo, da je nezakonita, posredujejo policiji. Proti sovražnemu govoru na medmrežju se s pomočjo prijav uporabnikov bori tudi varuh človekovih pravic, ki smo ga prav tako prosili za nekaj pojasnil, a jih nismo dočakali.

Kam lahko prijavite primere sovražnega govora na spletu?

- Spletno oko
- Varuh človekovih pravic
- Policija


Kdaj je sovražni govor kaznivo dejanje?
V primeru soočanja s sovražnim govorom na spletu in njegovo morebitno prijavo ni odveč poznavanje zakonodaje, ki pojasnjuje, kdaj je neka izjava kaznivo dejanje. Takrat, ko ima znake javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, so za MMC odgovorili na policiji. Podrobneje zakonodajo predstavljamo v ob strani priloženem okvirčku.

Sogovornica iz Spletnega očesa nam je pojasnila, da so na njihovi prijavni točki v 30 mesecih delovanja (od marca 2007 do avgusta 2009) prejeli 605 prijav domnevno sovražnega govora. Kot nezakonite so ocenili 67 primerov. Vse so posredovali na policijo, kar 47 od njih pa se jih je nahajalo na slovenskih strežnikih.

Kljub vsemu ste seveda še vedno vabljeni h komentiranju na MMC-jevem portalu oz. na Mojem spletu. Pri tem ni odveč spomniti na pravila MMC-jevega foruma. Ogledate si jih lahko tukaj.


Število prijav in kazenskih ovadb narašča
Po njenih besedah so v letošnjem letu v primerjavi z lanskim prejeli 27 odstotkov več prijav; prav tako so jih več (in sicer za sedem odstotkov) posredovali organom pregona. Kot kaže, ne zaman, saj tudi število kazenskih ovadb iz leta v leto narašča.

Na policiji so poudarili, da ko dobijo prijave sovražnega govora na spletu, ravnajo v skladu z zakonom, torej izvajajo določene dejavnosti, da bi odkrili storilca kaznivega dejanja in zavarovali dokaze, ki so pomembni za uspešno izvedbo predkazenskega postopka. »Na podlagi zbranih obvestil policija sestavi kazensko ovadbo in jo pošlje pristojnemu državnemu tožilstvu. V kolikor ni podlage za podajo kazenske ovadbe, policija s poročilom seznani pristojno državno tožilstvo,« so navedli.

ŠTEVILO KAZENIVIH DEJANJ JAVNEGA SPODBUJANJA SOVRAŠTVA NASILJA ALI NESTRPNOSTI PREK INTERNETA

2004 0 2007 2
2005 1 2008 5
2006 1 2009 (polletje) 3

Zoper sovražni govor tudi s posebnimi filtri
V boju proti neustreznim vsebinam na internetu je sicer mogoče po besedah predstavnikov safe.si uporabiti tudi posebne računalniške programe - filtre, »ki jih nekatere organizacije (na primer Anti-Defamation League) ponujajo brezplačno. Programi onemogočajo dostop na strani, ki promovirajo sovraštvo in nasilje, pa tudi pornografske vsebine«.

In če smo že začeli z besedami Jakopičeve, z njimi še končajmo: »Tudi če bi za boj proti sovražnemu govoru na internetu namenili milijone evrov za posebne moderatorje in tehnično opremo, ki bi preprečevala prepovedane vsebine, ne bi mogli preprečiti posameznikov, ki bi zakupili prostor na tujih strežnikih in tam širili neprimerne vsebine.«

MMC je v zadnjih dveh dneh naštel rekordno število komentarjev pod novicami o velikih uspehih slovenskih košarkarjev. Pod sobotno novico Slovenski gladiatorji grizli do zadnjih atomov moči je bilo pripetih dobrih 1.800 komentarjev, zaradi neprimernosti jih je bilo izbrisanih okoli 400. Osmim uporabnikom je, denimo, MMC-jev administrator začasno ali trajno onemogočil dostop do komentiranja.


Bistvenega pomena vzgoja in spoštovanje spletne etike
Potemtakem torej velja premisliti o pozivu safe.si, da sta zato na medmrežju, ki ne dopušča absolutnega nadzora, bistvenega pomena vzgoja in spoštovanje spletne etike oz. takšno vedenje, ki lahko premosti nevarnosti na spletu in omogoča učinkovito rabo novih tehnologij.

Internet je že zdavnaj prevzel vlogo, ki jo je v nekdanji Jugoslaviji imel stadion, ko je vsakdo lahko vpil, kar je hotel, ker je bil anonimen.

Kaja Jakopič


USTAVA RS
63. člen - Prepoved spodbujanja k neenakopravnosti in nestrpnosti ter prepoved spodbujanja k nasilju in vojni Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. Protiustavno je vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni.


KAZENSKI ZAKONIK REPUBLIKE SLOVENIJE KZ-1
297. člen - Javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti

(1) Kdor javno spodbuja ali razpihuje narodnostno, rasno, versko ali drugo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, ali spodbuja k drugi neenakopravnosti zaradi telesnih ali duševnih pomanjkljivosti ali spolne usmerjenosti, se kaznuje z zaporom do dveh let.

(2) Enako se kaznuje, kdor javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, omalovažuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost.

(3) Če je dejanje iz prejšnjih odstavkov storjeno z objavo v sredstvih javnega obveščanja se kaznuje tudi urednik oziroma tisti, ki ga je nadomeščal, s kaznijo iz prvega ali drugega odstavka tega člena, razen če je šlo za prenos oddaje v živo in dejanj iz prejšnjih odstavkov ni mogel preprečiti.

(4) Če je dejanje iz prvega ali drugega odstavka tega člena storjeno s prisilo, grdim ravnanjem, ogrožanjem varnosti, sramotitvijo narodnostnih, narodnih ali verskih simbolov, poškodovanjem tujih stvari, skrunitvijo spomenikov, spominskih znamenj ali grobov, se storilec kaznuje z zaporom do treh let.

(5) Če stori dejanja iz prvega ali drugega odstavka tega člena uradna oseba z zlorabo uradnega položaja ali pravic, se kaznuje z zaporom do petih let.


ZAKON O MEDIJIH
8. člen - Prepovedano je z razširjanjem programskih vsebin spodbujati k narodni, rasni, verski, spolni ali drugi neenakopravnosti, k nasilju in vojni, ter izzivati narodno, rasno, versko, spolno ali drugo sovraštvo in nestrpnost.