"Vendar če upoštevamo zasuk površja, so vse reke v istem tropskem pasu," opozarjajo francoski znanstveniki po svojem odkritju. Foto: Reuters

Posledično pola planeta nista več tam, kjer sta bila nekoč, so sporočili francoski znanstveniki. "Če bi se takšen obrat zgodil na Zemlji, bi bil Pariz v polarnem krogu," je dejal soavtor študije Sylvain Bouley s pariške univerze Paris-Sud. "Severni sij bi videli v Franciji, vino pa bi pridelovali v Sudanu," je dodal.

Kupola Tharsis povzročila zasuk
Ognjenik, ki je lavo bruhal več sto milijonov let, je površje Marsa zamaknil od 20 do 25 stopinj. Lava je ustvarila ognjeniško kupolo Tharsis, široko 5.000 kvadratnih kilometrov in debelo 12 kilometrov, ki je povzročila zasuk skorje in plašča okrog jedra planeta.

"Ta pojav se je raztegnil na več deset milijonov let," je za francosko agencijo AFP pojasnil francoski znanstvenik. Študija, ki so jo pretekli teden objavili v znanstveni reviji Nature, po mnenju znanstvenikov prinaša tudi odgovor na nekatere skrivnosti rdečega planeta. "Zakaj so reke tam, kjer so, še vedno ne vemo," je povedal Bouley. "Vendar če upoštevamo zasuk površja, so vse v istem tropskem pasu," je izpostavil francoski znanstvenik.