Podjetje Meta je očitno iznašlo ustaljeno prakso – kadar kdo od njih zahteva delitev dobička, svoje platforme preprosto zatemnijo. Foto: Reuters
Podjetje Meta je očitno iznašlo ustaljeno prakso – kadar kdo od njih zahteva delitev dobička, svoje platforme preprosto zatemnijo. Foto: Reuters

Novi kanadski zakon od digitalnih velikanov zahteva, da sklenejo poštene komercialne posle s kanadskimi mediji, ki svoje novice delijo na njihovih platformah. V nasprotnem primeru bo vlada zneske določila z arbitražo, poroča Al Džazira.

Meta je po uzakonitvi plačevanja medijskim ustvarjalcem v Kanadi v četrtek sporočila, da bo na Facebooku in Instagramu zatemnila novice za vse uporabnike v državi. Spremembe sicer ne bodo vplivale na izdelke in storitve Mete v Kanadi, so še pojasnili.

Zgornji dom kanadskega parlamenta je isti dan sprejel "zakon o spletnih novicah", ki bo začel veljati čez šest mesecev. Načrtovani zakon naj bi zlasti manjšim medijskim podjetjem v Kanadi pomagal zahtevati plačilo za redistribucijo njihovih novičarskih vsebin na velikih spletnih platformah.

Meta je pred dvema letoma enako blokado izvedla že v Avstraliji. Foto: AP
Meta je pred dvema letoma enako blokado izvedla že v Avstraliji. Foto: AP

Zakon želi zagotoviti pravično delitev dobička

Zakon o spletnih novicah zagotavlja pošteno delitev dobička med digitalnimi platformami in mediji, so pojasnili na kanadskem ministrstvu za kulturno dediščino. "Uredništva po vsej državi se bodo lahko pogajala o pravičnem nadomestilu, ko bodo njihova dela objavljena na največjih digitalnih platformah," je dejal minister Pablo Rodriguez.

Odločitev Mete, da blokira vsebine novic na svojih platformah, je označil za obžalovanja vredno, ob tem pa obljubil, da bo pomagal Kanadčanom proti tehnološkim velikanom.

Tudi Google grozi z omejevanjem dostopa

Podjetje Google, ki je prav tako kritično do zakona o spletnih novicah, je že sporočilo, da razmišlja o podobni potezi kot Meta. Tudi Google je februarja Kanadčanom začasno omejil dostop do svojega brskalnika.

Obe družbi iz Silicijeve doline sta nasprotovali predlogu zakona, katerega namen je podpreti kanadski novičarski sektor, ki se spopada s težavami in je v zadnjem desetletju ukinil na stotine publikacij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trudeau kritičen do Mete

Kanadski premier Justin Trudeau je prejšnji mesec okrcal Meto zaradi poskusnega blokiranja kanadskih novičarskih vsebin za nekatere uporabnike, saj da je podjetje "zelo neodgovorno in brez stika z realnostjo", ker novinarjem ne želi plačati za njihovo delo.

Zakonodaja po zgledu Avstralije

Sorodna novica Zmagovalec bitke med Avstralijo in Facebookom so velike medijske korporacije

Kanada je svojo zakonodajo zasnovala na podobnem zakonu Avstralije, ki ga je sprejela leta 2021 in s katerim je želela Facebook in Google prisiliti v plačevanje medijem, s katerih vsebinami in spremljajočim oglaševanjem sta se podjetji brezplačno okoriščali.

Tudi Facebook (še preden je postal Meta) se je takrat odzval podobno kot tokrat in zatemnil novice avstralskim uporabnikom. Avstralska vlada je po večdnevnih pogajanjih s Facebookom sprejela več dopolnil zakona, ki so koristila predvsem velikim medijskim korporacijam.