Znanost in tehnologija
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 15 glasov Ocenite to novico!
Saturnova luna Helena
Cassini je posnel nove fotografije Helene. Foto: EPA

Dodaj v

Misija Saturn: nove fotografije "ledene Helene"

Misija plod sodelovanja več vesoljskih agencij
22. junij 2011 ob 13:34
Houston - MMC RTV SLO

Nasino vesoljsko plovilo Cassini je uspešno končalo drugo "srečanje" s Saturnovo ledeno luno Heleno in posnelo nove posnetke Saturnovega satelita.

18. junija je bil Cassini od površja Helene oddaljen 6.968 kilometrov. Bližje Heleni je bil le marca lani, ko se ji je približal na 1.820 kilometrov.

Tokrat se je Cassini "premaknil" na sončno stran Lune in posnel fotografije, ki bodo znanstvenikom omogočile, da sestavijo celotno sliko Saturnovega satelita in proučijo njegovo "zgodovino" ter vzroke za nenavadne vzorce njegovega površja.

Misija Cassini-Huygens je skupen projekt ameriške Nase, Evropske vesoljske agencije (ESA) in Italijanske vesoljske agencije (ASI). V vesolje so jo izstrelili 15. oktobra 1997, do Saturna pa je prispela 1. julija 2004. Pozneje se je razdelila na dve enoti, orbiter Cassini in sondo Huygens, piše v Wikipediji. Cassini zdaj kroži okrog Saturna in pošilja fotografije planeta in njegovih lun, Huygens pa je 14. januarja 2005 pristal na luni Titan in od tam poslal fotografije in atmosferske meritve.

Misijo so poimenovali po italijansko-francoskem matematiku, astronomu in inženirju Giovanniju Domenicu Cassiniju in nizozemskem astronomu, fiziku in matematiku Christiaanu Huygensu.

A. K. K.
Saturnova luna
Saturnova luna
Helena, Saturnova luna
Saturnovi sateliti: Rea, Enceladus in  Dione.
Prijavi napako
Komentarji
bad brains
# 22.06.2011 ob 16:57
Kdo kaj ve, če je v pripravi kakšna nova misija na Titan. Odkritja sonde Huygens namreč kar kličejo po le teh.
espero
# 22.06.2011 ob 19:40
Ali kakšna potovalna agencija organizira izlete na to ledeno luno , da se malo ohladimo?
Kazalo