Ubijalske miši so neobčutljive za boleče pike škorpijonov. Foto: Reuters
Ubijalske miši so neobčutljive za boleče pike škorpijonov. Foto: Reuters


Omenjena miš je z navadno mišjo zgolj v daljnem sorodstvu. Živi v suhih predelih ZDA in Mehike, kjer se prehranjuje predvsem z žuželkami, med drugim tudi s škorpijoni, ki jih je v tistih predelih veliko. Evolucijska biologinja Ashlee Rowe z michiganske univerze je s kolegi prek poskusov najprej ugotovila, da so omenjeni glodavci odporni proti strupu škorpijonov, piše Nature.
V nadaljevanju pa so odkrili še spremenjeno molekularno pot v nevronih omenjenih miši. Sesalci za prenos signala o bolečini namreč potrebujemo dva natrijeva kanala: prvi je iniciator, drugi pa signal prenese.
Zaradi majhne razlike v sestavu kanala, ki signal prenaša, v primerjavi z navadno mišjo strup škorpijona pri ubijalski miši sicer vzbudi iniciatorski kanal, a hkrati zavre prenašalskega. Na neobčutljivost sicer vplivajo še drugi dejavniki, a omenjena mutacija ima osrednjo vlogo, je ugotovila Rowova.
Odkritje so že pozdravili tudi drugi nevroznanstveniki, ki odkritje vidijo kot korak naprej k razvoju učinkovitejših protibolečinskih zdravil.