Obliki telefona in izdelavi ne morem kaj dosti očitati, ker je telefon podoben številnim drugim mobilnim telefonom na trgu, tako bolj znanih kot manj znanih znamk. Foto: MMC RTV SLO
Obliki telefona in izdelavi ne morem kaj dosti očitati, ker je telefon podoben številnim drugim mobilnim telefonom na trgu, tako bolj znanih kot manj znanih znamk. Foto: MMC RTV SLO
Coolpad Porto S ima vgrajenih 8 GB pomnilnika, od katerih skoraj polovico zasede operacijski sistem. Na srečo je mogoče namesto druge kartice SIM uporabiti spominske kartice microSD. Foto: MMC RTV SLO
false
Fotoaparat lahko posname fotografije do ločljivosti 8 MP. Fotografije so v najboljšem primeru povprečne, v slabših svetlobnih razmerah pa, kljub dvojni bliskavici LED, podpovprečne. Zajeti ostro sliko je kar loterija, včasih uspe, včasih pa ne. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Coolpad Porto S je poceni alternativa konkurenčnim srednjerazrednim mobilnim telefonom. Ponuja osnovno uporabniško izkušnjo v razmeroma velikem ohišju. Je izbira za tiste, ki bi radi dali malo denarja za velik telefon in bi ga uporabljali le za klice, sporočila in občasno fotografiranje. In ki jih ne moti pogosto polnjenje telefona. Foto: MMC RTV SLO

Podjetje Coolpad je kitajski izdelovalec mobilnih telefonov iz Šendžena, mesta, ki leži čisto blizu Hongkonga. Zaradi svoje lokacije in dejstva, da praktično vsi izdelovalci mobilnih naprav izdelujejo svoje izdelke prav v tem mestu oziroma v tej kitajski pokrajini, je povsem razumljivo, da so tudi Kitajci začeli izdelovati mobilne telefone po vzoru drugih izdelovalcev. Podjetje Coolpad je hitro širilo prodajo predvsem na Kitajskem in v drugih azijskih državah, konec leta 2015 pa je vstopilo tudi na trge vzhodno- in srednjeevropskih držav.

V rubriki Na testu ocenjujemo in predstavljamo nove tehnološke naprave, ki so na voljo na slovenskem tržišču. Vabljeni k branju!

Model Coolpad Porto S je na prvi pogled dokaj soliden telefon z zelo privlačno ceno. Pri nas se je šele dobro začel prodajati, dobiti pa se ga da že za okoli 130 evrov. Toda prvi pogled je seveda lahko varljiv. Da bi mobilni telefon sploh lahko prodajali za tako ceno, so morali izdelovalci narediti kar precej kompromisov. Nekateri so razumljivi, nekateri pa močno pokvarijo uporabniško izkušnjo.

Podhranjen in neodziven
Obliki telefona in izdelavi ne morem kaj dosti očitati, ker je podoben številnim drugim mobilnim telefonom na trgu, tako bolj znanih kot manj znanih znamk. Prav tako je popolnoma razumljivo, da je ohišje narejeno iz plastike in da nima dragih zaščit zaslona ali zadnje stranice. Zaslon je klasičen IPS LCD velikosti 5 palcev in z ne ravno najboljšo ločljivostjo 720 x 1280 pik. Zakaj niso raje vgradili malo manjšega zaslona in s tem povečali ločljivosti, mi ni jasno, ker bi s tem še bolj privarčevali in hkrati izboljšali uporabniško izkušnjo. Toda največja težava zaslona je občasna neodzivnost. Velikokrat sem moral kar pošteno pritisniti na zaslon, da je sploh dojel dotik. Morda je to težava testnega aparata, toda česa takega si izdelovalci mobilnih telefonov ne smejo privoščiti.

Zanimiva lastnost tega telefona je možnost uporabe dveh kartic SIM hkrati. To je pravzaprav postal nekakšen standard pri kitajskih in indijskih izdelovalcih mobilnih telefonov, saj je njihov primarni trg ravno v teh dveh državah. Sodobni kitajski in indijski poslovneži pač gledajo na stroške in zato uporabljajo en telefon, kjer sprejemajo poslovne in hkrati zasebne klice. Pri nas je položaj malo drugačen. Večina nas pač ima zasebne mobilne telefone, tisti, ki jih pa potrebujejo, pa še službene. Da ne omenjam primerov zamenjave klicev.

Prav tako uporaba dveh kartic SIM dodatno obremenjuje baterijo, ki že tako ali tako ni dorasla resni uporabi telefona. Baterija je drug velik minus pri tem telefonu. Po uradnih podatkih naj bi zdržala 7 ur pogovorov v omrežju 3G, toda ob zahtevnejši uporabi se zelo hitro izprazni. Pri predvajanju video- in glasbenih vsebin se še kar dobro obnese, a vseeno ob uporabi na testu ni zdržala niti do večera.

Coolpad Porto S ima vgrajenih 8 GB pomnilnika, od katerih skoraj polovico zasede operacijski sistem. Na srečo je mogoče namesto druge kartice SIM uporabiti spominske kartice microSD. Štirijedrni procesor hitrosti 1 GHz in 1 GB delovnega pomnilnika je dovolj za osnovno uporabo telefona, večopravilnosti pa seveda ni miogoče pričakovati. Operacijski sistem je Android 5.1, ki prav solidno deluje, je pa vprašanje, kako bo z nadgradnjami, ker so le-te po navadi pri cenejših telefonih na stranskem tiru.

Preprosta zabava
Fotoaparat lahko posname fotografije do ločljivosti 8 MP. Fotografije so v najboljšem primeru povprečne, v slabših svetlobnih razmerah pa, kljub dvojni bliskavici LED, podpovprečne. Zajeti ostro sliko je kar loterija, včasih uspe, včasih pa ne. Sprednja kamera pa lahko posname sebke v ločljivosti 2 MP, kar je precej premalo za kakšno objavo na Instagramu. Videoposnetki najvišje razločljivosti FullHD so prav tako povprečni. Ob snemanju statičnih motivov so še kar uporabni, pri premikajočih se objektih pa skoraj neuporabni. Telefon nima namenskega predvajalnika glasbe, ampak uporablja Googlovo rešitev. Zvok iz vgrajenega zvočnika je sicer dokaj jasen, a precej tih. Podobno velja ob uporabi slušalk.

Sklepne misli
Coolpad Porto S je poceni alternativa konkurenčnim srednjerazrednim mobilnim telefonom. Ponuja osnovno uporabniško izkušnjo v razmeroma velikem ohišju. Je izbira za tiste, ki bi radi dali malo denarja za velik telefon in bi ga uporabljali le za klice, sporočila in občasno fotografiranje. In ki jih ne moti pogosto polnjenje telefona.

Uporaba modela Coolpad Porto S na testu:
Pol ure brskanja po spletu, pol ure poslušanja glasbe, 1 ura ogledovanja videoposnetkov, 2 uri igranja igric (grafično srednje zahtevne), zajem desetih fotografij najvišje ločljivosti, zajem 2-minutnega videoposnetka najvišje razločljivosti, nekaj krajših klicev. Telefon je bil ves čas v omrežju LTE in z vklopljeno povezavo WiFi.

Čas trajanja baterije na testu: 15 ur

Vladimir Milovanović