Znanost in tehnologija
Model Mate 10 (ali Mate 10 Pro) je še nekako konkurenčen, njegova lažja različica pa ponuja premalo, da bi prepričala veliko uporabnikov. Foto: MMC RTV SLO/Vladimir Milovanović
Eden glavnih adutov tega telefona je velikost zaslona. S 14,99 cm (5,9 palca) po diagonali gre za večji telefon, že na meji s tablifoni. Foto: MMC RTV SLO/Vladimir Milovanović
Telefon se tudi pri polni obremenitvi ne segreva pretirano, kar je velik plus. Foto: MMC RTV SLO/Vladimir Milovanović
Huawei je z modelom Mate 10 Lite poskušal ponuditi mobilni telefon z velikim zaslonom za razmeroma prijazno ceno. Foto: MMC RTV SLO/Vladimir Milovanović
Senzor za prstne odtise je na zadnji strani pod lečama fotoaparatov, lepo dosegljiv in zelo hiter. Foto: MMC RTV SLO/Vladimir Milovanović
Fotografije glavnega fotoaparata so v lepih, dovolj svetlih razmerah lepe, ostre, z malo barvnih odstopanj in komaj zaznavno izgubo ostrine na robovih. Foto: MMC RTV SLO/Vladimir Milovanović

Dodaj v

Na testu: Podhranjeni velikan – Huawei Mate 10 Lite

Lahkotno proti konkurenci
18. december 2017 ob 07:53
Ljubljana - MMC RTV SLO

Serija Huawei Mate po navadi ponuja zelo dobre telefone za razmeroma ugodno ceno, vsaj v primerjavi s konkurenco. A časi se spreminjajo. V razredu cenovno srednjerazrednih prenosnih telefonov je zdaj že taka gneča, da je že težko izstopati. Če je model Mate 10 (ali Mate 10 Pro) še nekako konkurenčen, pa njegova lažja različica ponuja premalo, da bi prepričala veliko uporabnikov.

Eden glavnih adutov tega telefona je velikost zaslona. S 14,99 cm (5,9 palca) po diagonali gre za večji telefon, že na meji s tablifoni. Tudi razločljivost slike na zaslonu (1080 x 2160 slikovnih točk) je primerna, morda ne ravno velika, a dovolj za nemoteno uporabo. Slika je, čeprav gre za običajen IPS LCD, odlična, z dobro barvno uravnoteženostjo in svetlostjo. Tudi na močni sončni svetlobi je slika dobro vidna, na žalost pa je steklo, ki pokriva zaslon, precej reflektivno. Oblikovno telefon ni neki presežek. Pravzaprav je eden tistih generičnih oblik, ki jih je že toliko na trgu. Robovi okoli zaslona so zelo tanki, to pa je tudi vse. Tipke ob strani so precej plitve in težko razločljive med sabo. Tu bi morda lahko vsaj nabrazdali površino za njihovo lažje doseganje. Ohišje je (zdaj že) standardno aluminijasto. Senzor za prstne odtise je na zadnji strani pod lečama fotoaparatov, lepo dosegljiv in zelo hiter.

Ker gre za različico Lite, manjka nekaj lastnosti, med drugim tudi podpora NFC. Tudi reža za priklop polnilnika je še vedno microUSB. Pod pokrovom je nekoliko starejši čip Kirin 659 s procesorjem z osmimi jedri in grafičnim procesorjem Mali-T830. Skupaj s kar 4 GB delovnega pomnilnika je to dovolj za običajna opravila, a pri grafično zahtevnih opravilih, recimo najsodobnejših igricah pa procesorja (predvsem grafični) komaj zmoreta obdelavo vseh podatkov, kar se kaže bodisi v občasnih zastojih bodisi v preklopu v manj zahteven grafični prikaz. Telefon se tudi pri polni obremenitvi ne segreva pretirano, kar je velik plus. Zato pa baterija, zmogljivosti 3000 mAh, ni dorasla ne zaslonu ne procesorju. Ob uporabi, opisani na koncu članka, je zdržala komaj 21 ur, manj kot Samsung Galaxy S8. Najbolj se baterija prazni pri ogledu (visokokakovostnih) videoposnetkov ali pri igranju grafično zahtevnih iger. Toda tudi v stanju pripravljenosti precej hitro izgublja energijo.

Zanimiv fotoaparat
Zelo zanimiva je vgradnja dveh leč glavnega fotoaparata, in sicer ena zmore posneti fotografije do velikosti 16 MP, medtem ko druga zajame le 2 MP fotografije. Enako je na sprednji strani, kjer sta prav tako dve leči, tokrat sicer 13 MP in 2MP. Razlog za drugo lečo je v izdelavi tako imenovanega učinka bokeh – globinske slike. Fotoaparata nimata optične stabilizacije, niti ne veliko nastavitev. Fotografije glavnega fotoaparata so v lepih, dovolj svetlih razmerah lepe, ostre, z malo barvnih odstopanj in komaj zaznavno izgubo ostrine na robovih. V slabših svetlobnih razmerah pa so fotografije polne šuma, a vseeno zadovoljive. Enako velja za sprednji fotoaparat. Oba fotoaparata zmoreta posneti videoposnetke 1080 p, torej polni HD, kaj več pa je v tem cenovnem razredu bolj redko. Videoposnetki so dobri, seveda spet odvisno od svetlobnih razmer.

Marsikoga bo zmotilo to, da je na telefon naložen operacijski sistem Android različice 7.0, čeprav ima njegov zmogljivejši brat, model Mate 10, naloženo različico 8.0. Toda nadgradnja naj bi bila že v pripravi. Razen nekaterih Huaweijevih aplikacij in nekaj igric na telefonu ni kakšnih posebnih aplikacij. Telefon ima le en zvočnik, torej ni stereozvoka, je pa ta edini zvočnik dovolj glasen. Tudi kakovost zvoka je do skoraj najvišjih nastavitev volumna dobra, pa čeprav manjkajo basi. Prek slušalk kakovost in tudi glasnost zvoka malo pade, a ne drastično.

Sklepne misli
Huawei je z modelom Mate 10 Lite poskušal ponuditi prenosni telefon z velikim zaslonom za razmeroma prijazno ceno (pod 400 evrov pri nas). A kaj, ko se telefon, razen z zaslonom in delno s fotoaparatom, s čim drugim ne more pohvaliti. Še najbolj razočara baterija, ki se v primerjavi s konkurenco zelo hitro izprazni, ker pa ne omogoča super hitrega polnjenja, se napolni do konca "šele" v dobrih dveh urah. Telefon je še najprimernejši za tiste, ki imajo rajši večji telefon, a nočejo zanj plačati preveč.

Uporaba modela Huawei Mate 10 Lite na testu:
1 ura brskanja po spletu, pol ure poslušanja glasbe, 1 ura ogledovanja videoposnetkov, 2 uri igranja igric (grafično zelo zahtevne), zajem štiridesetih fotografij najvišje razločljivosti, zajem 2-minutnega videoposnetka najvišje razločljivosti, nekaj krajših klicev in sporočil. Telefon je bil ves čas v omrežju LTE (klici) in z vklopljeno povezavo WiFi (prenos podatkov).

Čas trajanja baterije na testu: 21 ur

Vladimir Milovanović
Prijavi napako
Komentarji
fritaja
# 18.12.2017 ob 14:59
Tudi razločljivost slike na zaslonu (1080 x 2160 slikovnih točk) je primerna, morda ne ravno velika, a dovolj za nemoteno uporabo.

Ne morem razumeti, kako smo nekoč lahko delali na 15'' monitorjih z resolucijo 1024 x 768 :D
obid83
# 18.12.2017 ob 13:57
Sej če ne bi bil prejšnji test od Nokie 5, v katererem ste ga hvalili, bi vam človek sedaj še verjel. V glavnem ta telefon imam 14 dni in je za to ceno top. Pri katerih današnjih telefonih pa ob uporabi baterija drži 2 dni +..Je pa dejstvo da je ekran večji, ampak zato je tudi kapaciteta baterije 3.340 mah. Vaš podatek je napačen. Med vožnjo vedno snemam, pa nimam občutka da bi jo hitro porabljalo. Za ta denar je zadeva optimalna in super. Pa 4GB RAMA tudi ostali še dražji tetefoni nimajo, kar je glavno, če želiš da čez leto, dve še normalno dela. V tem cenovnem razredu po večini 3GB RAMA. Plus notranji pomnilnik 64 GB, kar je v tem cenovnem razredu pri večini 32GB če ne manj. Kamera hitra in super slike. Grafična da je slaba? A to res ocenjujejo tisti, ki jim je telfon ok samo nad 1.200 eur?
Bivši uporabnik
# 18.12.2017 ob 09:53
Kakšna je cena? Jaz zagotovo ne kupujem jabolčnih telefonov, kjer samo tista slikica jabolka stane 400€.
VevericaStrela
# 18.12.2017 ob 14:06
V prosti prodaji 400€, v vezavi je telefon skoraj nepremagljiv za to kar ponudi. Pri Telekomu 5,95€/mesec 2 leti.
d_a_r_k_o
# 26.12.2017 ob 17:17
daj mi telefon windows
frgo
# 18.12.2017 ob 08:27
Toda tudi v stanju pripravljenosti precej hitro izgublja energijo.

Rak rana huaweijev za katero je povsem kriv softver. P10 imam od predstavitve v Barceloni na začetku marca in sem imel priliko opazovat napredek telefona skozi mesece s softverskimi nadgradnjami. Poraba energije se je po nekaj mesecih in n updatih normalizirala in povsem nedoumljivi hrošči, za katere se človek vpraša, če zadevo pred prodajo sploh kaj testirajo, so izginili. Od začetka telefon sploh ni vedel kaj bi sam s sabo, pobijal je vse po spisku (đabe meni števec korakov, če ga telefon v spanju ubije), baterijo pa je v spanju kuril kot nor. V bistvu spanje sploh ni delovalo, kar so takrat potrdili tudi testi.
Navihanec
# 10.03.2018 ob 13:42
Pri Huaweiju zadnja leta izdelujejo precej kakovostne telefone, zato ni presenetljivo, da so danes že tretji največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu. Vendar pa je tale Huawei Mate 10 Lite še vseeno sorazmerno drag – četudi ni slab telefon. Precej spodobno konkurenco mu namreč predstavlja Xiaomi Redmi 5 Plus, ki se ga pri nas v prosti prodaji dobi skoraj za pol ceneje (trenutno za 230 € s 4 GB RAM in 64 GB ROM v MiShop-u). Tudi avtonomija baterije je pri Xiaomiju precej daljša.

In še ena napaka v članku: v vsebini članka je omenjeno, da je Huaweijev telefon s 5,9 palca po diagonali zaslona na meji s tablifoni. V resnici ni "na meji", ampak gre za zelo konkreten tablifon. Razred "velikih" pametnih telefonov (tablifonov) se začne že nekje pri dolžini diagonale 5,3 palca – s klasičnim razmerjem stranic zaslona (16:9). Na Wikipedii (izraz "Phablet") pa je spodnja meja za tablifone postavljena še celo nižje: od 5,1 palca do 7 palcev po dolžini diagonale. Seveda je tale Huawei ožji od "klasične" oblikovne zasnove (razmerje stranic ima 18:9), vseeno pa zadeva s skoraj 6-palčno diagonalo dolžine zaslona, 164 grami in krepko nad 15 cm dolžine ni ravno majhna.
Taktobo
# 28.12.2017 ob 08:58
Imam ta telefon in sem zelo zadovoljen. Kot že omenjeno 4g rama, 64g notranjega spomina, odličen fotoaparat... Baterija je za 10% večja kot v članku. Za ta denar ne mora imeti vsega, res je, je pa kar blizu.
Repy
# 18.12.2017 ob 13:05
Price - performance, če niste obremenjeni z znamko.
Morgan Dexter
# 18.12.2017 ob 12:39
V razredu cenovno srednjerazrednih prenosnih telefonov je zdaj že taka gneča, da je že težko izstopati. Če je model Mate 10 (ali Mate 10 Pro) še nekako konkurenčen."

Kam torej spada Mate 10 lite oz. kateri so potem višjerazredni prenosni telefoni, če to nista Mate 10 in Mate 10pro? Pa da sta: "še nekako konkurenčna". Očitno avtor prisega na Samsung ali Apple :)
K_ris
# 18.12.2017 ob 10:07
@Samara Ring

V članku piše, da je cena pod 400€.
IzgubljenaDuša
# 26.06.2018 ob 00:58
imam vprašanje in upam da kdo zna odgovorit. zakaj ima huawei 20 pro krajše stanje pripravljenosti od huawei mate 10 pro? hvala na odgovoru.
number1
# 19.12.2017 ob 12:39
V Švici takšen telefon dobis za manj kot 300Eur.
obid83
# 18.12.2017 ob 14:13
Ja Telekom je še cenejši, nevem pa v kakšnem paketu. Pri telemachu sem ga pa vzel za 8,83 eur/mesec v paketu ŠE več.
obid83
# 18.12.2017 ob 14:01
http://www.huaweislovenija.si/izdelki/ma
te10lite/
ps11
# 18.12.2017 ob 13:16
Jaz bom kupil pravkar novi model huawei honor view 10, za ne dosti razlike v ceni ima boljse specifikacije.
Kazalo