Nasilneži si s svojimi dejanji dvigujejo položaj med vrstniki, kažejo raziskave. Foto: BoBo
Nasilneži si s svojimi dejanji dvigujejo položaj med vrstniki, kažejo raziskave. Foto: BoBo

"[Nasilje] otroke navda z občutkom moči. Gre za način, kako svojo osrednjo skupino potegniti skupaj in nekoga izločiti," meni Catherine Bradshaw, razvojna psihologinja z univerze Johns Hopkins v Baltimoru, piše portal Discovery News.

"Za to je preprost razlog, in sicer, da pokažejo, da imajo moč nad drugimi. Razlog, da to ponavljajo pa je, da jih nihče ne kaznuje za to, zato si mislijo, da je takšno početje sprejemljivo," dodaja Marlene Snyder, razvojna direktorica programa za preprečevanje nasilja Olweus. To nasilnežem prinaša priljubljenost in visok družbeni status, a jih po drugi strani vrstniki dojemajo kot nekoga, ki jih ljudje ne marajo.

Visoka samopodoba
Novi dokazi potrjujejo, da imajo nasilneži pogosto socialne in čustvene težave, a zavračajo prepričanje, da imajo nizko samopodobo. Po besedah Snyderjeve imajo celo nadpovprečno visoko mnenje o sebi.

Dorothy Espelage z univerze v Illinoisu ob tem poudarja, da so do zdaj mislili, da je družba zavračala nasilneže in da ni bilo mogoče vzpostaviti nadzora in dominantnega položaja z mučenjem in poniževanjem vrstnikov. "A zdaj smo pokazali, da obstaja socializacijski proces in da imajo nasilneži več prijateljev," pravi.

Nasilneže spodbujajo vrstniki
Strokovnjaki pri tem ugotavljajo, da je vpliv vrstnikov pri tem odločilen. Če ti nasilnežev ne sankcionirajo pri njihovem nasilnem vedenju, potem slednji, kljub morebitni drugačni vzgoji doma, izgubijo moralni kompas. Pomembna je tudi vloga staršev, kako otroke učijo razreševati konflikte. Po mnenju Dorothy Espelage se npr. mladostniki ne zavedajo, da so lahko za svoja dejanja tudi kazensko odgovorni.

Snyderjeva pa opozarja, da je pomembna tudi definicija, saj ne gre zgolj za to, da so otroci otroci, ampak si nasilne osebe načrtno izberejo šibkejšo osebo in jo nato nadlegujejo, ustrahujejo in ponižujejo.