Vozilo na rdečem planetu išče sledi življenja in analizira skalovje. Foto: EPA
Vozilo na rdečem planetu išče sledi življenja in analizira skalovje. Foto: EPA


Delo vozila je tako ustavljeno, dokler Nasa ne odkrije vzroka za napake, ki so nastale v bliskovnem pomnilniku, poroča BBC. V tem času bodo poskušali rezervni računalnik usposobiti za polni nadzor nad vozilom, če se izkaže, da je glavni računalnik okvarjen.

Kot je v intervjuju za space.com dejal Nasin znanstvenik Richard Cook, so analize in popravila šele dobro začeli. Za obnovitev prejšnjega stanja bo potreben še kakšen teden, medtem ko računalnik v varnem načinu deluje že od četrtka.

Nasa kot mogoč vzrok navaja kozmično sevanje. Visokoenergijski delci sevanja bi lahko poškodovali računalniško vezje. Kozmični žarki so na Marsu precej močnejši kot na Zemlji, ki jo ščiti magnetno polje.

Kot še poroča BBC, se je napaka zgodila v za Naso precej neprijetnem trenutku, saj so ravno začeli analizo skalnatih vzorcev, ki jih je vozilo pridobilo prejšnji mesec.

Rezervni računalnik so do zdaj uporabljali večinoma za testiranje programskih posodobitev pred namestitvijo na glavni računalnik. Tega so najprej opremili le s programjem, potrebnim za pristanek na rdečem planetu. Po pristanku so morali naložiti povsem novo programsko opremo z oddaljenim dostopom.