Revija National Geogprahic, ki izhaja enkrat mesečno, od prihodnjega leta ne bo več na voljo v ameriških kioskih, bo pa še naprej izhajala. Foto: EPA
Revija National Geogprahic, ki izhaja enkrat mesečno, od prihodnjega leta ne bo več na voljo v ameriških kioskih, bo pa še naprej izhajala. Foto: EPA

Washington Post poroča, da je National Geographic odpustil 19 zaposlenih. Nekateri od njih so to potrdili na družbenih omrežjih. "Imel sem veliko srečo delati z neverjetnimi novinarji in pripovedovati pomembne, svetovne zgodbe. Bilo mi je v čast," je tvitnil eden od izkušenejših ustvarjalcev Craig Welch. Poslovila sta se tudi Michael Greshko in Nina Strochlic.

National Geographic, revija z več kot stoletno zgodovino pisanja o naravi, človeštvu, kulturi, znanosti ter predvsem geografiji in zgodovini, bo kljub temu še naprej objavljal mesečne številke, je v sredo za CNN povedal tiskovni predstavnik revije.

Prihodnje uredniško delo bodo namesto odpuščenih opravljali samostojni pisci oz. zunanji sodelavci in nekaj preostalih urednikov, še poroča Washington Post.

"Kadrovske spremembe ne bodo spremenile naše zmožnosti opravljanja tega dela, ampak nam bodo dale večjo prilagodljivost za pripovedovanje različnih zgodb in zadovoljevanje občinstva na številnih platformah," je dejal tiskovni predstavnik. "Vsako namigovanje, da bodo nedavne spremembe negativno vplivale na revijo ali kakovost našega pripovedovanja zgodb, je preprosto napačno," je dodal.

Zmanjševanje stroškov: revije ne bo več v kioskih

V sklopu ukrepov za zmanjševanje stroškov, ki jih je uvedlo starševsko podjetje Disney, revija National Geographic od prihodnjega leta ne bo več na voljo na prodajnih mestih v ZDA. Konec leta 2022 je National Geographic sicer imel 1,7 milijona naročnikov.

Odpuščanje v ameriških medijih

Zadnjih nekaj mesecev je bilo v ameriški medijski industriji precej odpuščanj. Televizijska mreža CNN je lani v dveh krogih odpustila več sto zaposlenih, potem ko je propadla ideja o platformi za pretočne vsebine CNN+. Decembra lani so odpuščanje skoraj 200 ljudi oz. 12 odstotkov zaposlenih napovedali pri Buzzfeedu. Podjetje Vice Media je maja letos odpustila ducat zaposlenih in nato razglasilo stečaj.