Nemška vlada svetuje, da začnejo uporabniki po spletu brskati z drugimi brskalniki. Foto: EPA
Nemška vlada svetuje, da začnejo uporabniki po spletu brskati z drugimi brskalniki. Foto: EPA

Za opozorilo so se v zveznem uradu za informacijsko varnost odločili po tem, ko je Microsoft priznal, da je ravno Internet Explorer tista šibka točka, zaradi katere so se zgodili odmevni "napadi" na Googlove sisteme. V Microoftu sicer ob tem pravijo, da opozorilo ne bi bilo potrebno, saj je tveganje za uporabnike zelo majhno, še dodatno pa ga zmanjšujejo dodatne varnostne nastavitve.

Kot je znano, so vohuni, katerih sledi vodijo na Kitajsko, pred časom napadli ameriškega spletnega velikana Google, poleg tega pa še več drugih podjetij, z očitnim namenom vdreti v e-poštne predale aktivistov z vsega sveta, so v torek pojasnili v Googleu in dodali, da jim je večino napadov uspelo odbiti. Po podatkih Googla naj bi bilo poleg njega napadenih še okrog 20 drugih podjetij, po nekaterih drugih podatkih pa celo več kot 30. Da je bil žrtev napade, je poleg Googla javno razkril še Adobe.

V past zvabili zaposlene
Napadalci so sicer z e-pošto ali kakšno drugo pastjo zvabili zaposlene v ciljanih korporacijah, da so kliknili na določeno povezavo in obiskali posebej za ta namen ustvarjeno spletno stran z uporabo spletnega brskalnika Internet Explorer.

Ob tem naj bi se na obiskovalčev računalnik namestila škodljiva programska oprema, ki je zmožna odpreti tako imenovana stranska vrata v okuženi računalnik. Prek teh lahko nato napadalec vdre v računalnik in pridobi nadzor nad njim. To mu omogoča brskanje po drobovju računalniške mreže napadene korporacije in iskanje želenih podatkov.