V Nemčiji še vedno deluje nekaj skrajno desničarskih skupin. Foto: EPA
V Nemčiji še vedno deluje nekaj skrajno desničarskih skupin. Foto: EPA
Aplikacija Shazam je spletnim uporabnikom dobro znana že leta. Foto: Reuters

Aplikacija, ki so jo po programu za prepoznavanje glasbe poimenovali kar "Nazi Shazam", bi oblastem omogočala, da se takoj odzovejo na predvajanje spornih skrajno desničarskih pesmi na radijskih postajah, koncertih, v klubih ali na protestih. Kot poroča Guardian, bodo notranji ministri 16 nemških zveznih dežel o predlogu razpravljali na srečanju v Osnabrücku ta teden.

Zvezna komisija za mladoletnikom škodljivo medijsko vsebino trenutno popisuje 1.090 pesmi s skrajno desničarskim ali rasističnim sporočilom, ki jih strokovnjaki označujejo za "vrata" na neonacistično prizorišče. Komisija omejuje prodajo omenjenih pesmi in onemogoča dostop do njih vsem osebam, mlajšim od 18 let. Na seznamu so med drugim tradicionalne nacistične himne, pa tudi nekatere novejše pesmi izvajalcev, kot so Hate Society, Zyklon B in britanska skupina Skrewdriver.

Simone Rafael s spletne strani Network Against Nazis (Mreža proti nacistom) pravi, da pobudo podpira ter da bo nedvomno pomagala policiji in ustreznim nadzornim organom na shodih skrajnih desničarjev. "Glasba je prav gotovo šibka točka, prek katere se lahko mlade zlahka novači v neonacistične kroge," je povedala za Guardian. "Pesem lahko najstnike priklopi naravnost na ideologijo, ki jim jo prenaša besedilo."

Novačenje z glasbo
Leta 2004 so skrajno desničarske skupine skušale novačiti mlade z deljenjem glasbenih kompilacijh po šolskih dvoriščih in mladinskih centrih. "Rechtsrock", kot pravijo neonacističnim pesmim, so pogosto glasbeno raznolike in segajo od panka do heavy metala, od folka do rapa. "Naleteli smo že na tako rekoč vse, razen na skrajno desničarsko svingovsko skupino," razlaga strokovnjak za skrajno desničarstvo Bernd Wagner.

Po besedah Rafaelove pa je edina težava ta, da se je veliko skrajno desničarskih skupin že naučilo izogibati uporabi pesmi na državnem registru in se raje obračajo k novejšim folkpesmim nacionalističnih tekstopiscev in glasbenikov, kot je Frank Rennicke, ali pa k nemškim pankovskim pesmim s širšim protisistemskim sporočilom.