Prehodno obdobje, v katerem bosta vzporedno delovala tako analogna kot digitalna radiodifuzija, se bo končalo z izklopom analogne radiodifuzije konec leta 2010. Slovenija se je pri digitalnem razširjanju televizijskih programov odločila za kodiranje MPEG-4. Foto: MMC RTV SLO
Prehodno obdobje, v katerem bosta vzporedno delovala tako analogna kot digitalna radiodifuzija, se bo končalo z izklopom analogne radiodifuzije konec leta 2010. Slovenija se je pri digitalnem razširjanju televizijskih programov odločila za kodiranje MPEG-4. Foto: MMC RTV SLO

Norkring je del skupine norveškega telekomunikacijskega podjetja Telenor. Prvo omrežje sicer upravlja RTV Slovenija. Na razpis so prispele tri ponudbe, poleg izbrane še ponudba avstrijskega operaterja ORS in ponudba konzorcija Slovenian DTT, ki ni oddal vsebinsko popolne ponudbe, zato je komisija ocenila le prvi dve, so danes sporočili iz Agencije za pošto in elektronske komunikacije RS.

Izbrani operater omrežja mora do 1. septembra 2009 zagotoviti 70-odstotno pokritost prebivalstva Republike Slovenije, leto dni pozneje pa mora pokriti 85 odstotkov prebivalstva države.

V multipleksu, ki ga bo upravljal, mora pod enakimi pogoji zagotoviti možnost razširjanja najmanj osmim televizijskim programom, katerih izdajatelji so pridobili dovoljenje za razširjanje v digitalni radiodifuzni tehniki.

Trem največjim komercialnim televizijam POP TV, Kanal A in TV 3, ki s takim dovoljenjem razpolagajo že leto dni, so se na programskem razpisu, končanem 17. decembra 2008, pridružili še štirje programi z dovoljenjem za nacionalno pokrivanje in trije z regionalnim pokrivanjem, ki skupaj zasedejo zmogljivosti za en nacionalni program.

Ob TV Pika in RTS+ s splošno usmerjenim programom sta dovoljenje za nacionalno pokrivanje pridobila informativni program i-TV in športni program Šport TV 2. Zahodni del države bo v digitalni tehniki pokrivala TV Primorka, na osrednjem se bo razširjal Vaš kanal, na vzhodnem pa RTS.

Med izbranimi programi se štirje zdaj že razširjajo v analogni tehniki, vendar na bistveno manjšem območju, dodajajo v agenciji. En program je povsem nov (RTS+), dva (i-TV in Šport TV 2) pa sta zdaj dostopna samo naročnikom kabelske in IP-televizije.

S tem je Apek pol leta pred zadnjim rokom za uradni začetek obdobja hkratne analogne in digitalne radiodifuzije podelil večino za zdaj razpoložljivih frekvenc za digitalno radiodifuzijo ter pravic za oddajanje televizijskih programov v digitalni radiodifuzni tehniki.

Nekaj zmogljivosti bo treba nameniti še za televizijske programe, ki oddajajo v analogni tehniki in še niso pridobili pravic za digitalno oddajanje, še pravijo v Apeku in dodajajo, da pa bodo frekvence manjše moči, s katerimi je moč pokriti nekaj večjih slovenskih mest, namenjene televiziji visoke ločljivosti (HDTV).

Kot je znano, je novembra lani začel veljati zakon o digitalni radiodifuziji, ki podrobneje ureja področje digitalne radiodifuzije v Sloveniji, njegov glavni cilj pa je zagotovitev učinkovite spremembe tehničnega načina distribucije radiodifuznega signala iz analogne v digitalno obliko ter s tem tudi ugodnosti, ki jih prinaša sama uvedba digitalne radiodifuzije.

Prehodno obdobje, v katerem bosta vzporedno delovala tako analogna kot digitalna radiodifuzija, se bo končalo z izklopom analogne radiodifuzije konec leta 2010. Slovenija se je pri digitalnem razširjanju televizijskih programov odločila za kodiranje MPEG-4.

M. N.