V takšnih posodicah bi nemški znanstveniki naročnikom dostavili umetno kožo. Foto: www.popsci.com
V takšnih posodicah bi nemški znanstveniki naročnikom dostavili umetno kožo. Foto: www.popsci.com

Človeška koža varuje telo pred vnetji, izsušitvijo in drugimi "napadi" iz zunanjega okolja. Prav zato se ljudje z opeklinami ali s hudimi kožnimi bolezni spopadajo z resnimi težavami, ki niso le estetske narave.

Znanstveniki in zdravniki se že leta trudijo, da bi iz umetnih materialov naredili kožo, ki bi jo lahko presadili bolnikom, a je ta postopek zelo dolgotrajen in precej drag. To pa se bo morda spremenilo z izumom nemških znanstvenikov inštituta Fraunhofer-Gesellschaft, ki jim je uspelo ustvariti postopek za množično izdelavo umetne kože s krvnimi kapilarami, ki jo lahko presadijo ali jo uporabijo za kozmetična testiranja.

Njihov sistem naj bi bil na voljo leta 2010 in naj bi v enem mesecu omogočal rast do 5.000 manjših delov kože oziroma skupaj okoli 3.800 kvadratnih centimetrov kožnega tkiva. Naprave so avtomatizirane, računalniki nadzorujejo razmere, v katerih "raste" koža, in zapisujejo morebitne infekcije in druge nepravilnosti.

Na ta način se ne odpirajo le nove možnosti za presaditev kože žrtvam opeklin, ampak se ponuja rešitev kozmetični industriji, da umetna koža nadomesti testiranja na živalih.