Novi zarodki naj bi imeli gene treh staršev. Foto: EPA
Novi zarodki naj bi imeli gene treh staršev. Foto: EPA
Britanski znanstveniki so razvoju nove tehnike posvetili kar nekaj let svojega dela. Foto: EPA

Cilj nove tehnike, ki se za zdaj opravlja samo v nekaterih laboratorijih v Veliki Britaniji, je izkoreniniti t. i. mitohondrijske bolezni, skupino težko ozdravljivih bolezni, ki se lahko prenesejo z matere na otroka.

Nove zarodke ustvarjajo iz jajčeca ene ženske, spermijev njenega partnerja in mitohondrijev druge ženske. "Naše trenutno delo vključuje transplantacijo zdravega jedra oplojenega jajčeca, ki vsebuje poškodovane mitohondrije, v jajčece donatorke z zdravimi mitohondriji," je povedala Alison Murdock z univerze v Newcastlu. Povedala je tudi, da raziskave še niso potrjene, a da bodo po vsej verjetnosti v roku 10 let omogočili rojevanje zdravih otrok, ki imajo gene treh staršev.

Za razvoj te tehnike so nekateri britanski znanstveniki posvetili nekaj let svojega dela, odločitev, če jo bodo lahko začeli uporabljati, pa je, kot rečeno, trenutno v rokah britanskih poslancev.

Zaradi novih odkritij se krešejo mnenja
Predlog zakona je tako med britanskimi parlamentarci kot v britanski javnosti izzval mešane odzive. Nekateri pozdravljajo napredek v znanosti, ki bo omogočila izogibanje nevarnim boleznim, drugi pa nasprotujejo rojstvom "genetsko modificiranih otrok".

Mitohondrijske bolezni v povprečju prizadenejo le pet na 10.000 oseb, a so izjemno nevarne in lahko človeka celo priklenejo na invalidski voziček.