Odkritje bi lahko poomenilo močan preboj v boju proti raku. Foto: EPA
Odkritje bi lahko poomenilo močan preboj v boju proti raku. Foto: EPA

Rak trebušne slinavke je najnevarnejša vrsta običajnega raka, saj kar 95 odstotkov bolnikov umre v petih letih po postavljeni diagnozi, piše New Scientist. Vzrok tiči v tem, da je ta vrsta raka genetsko različna pri vsakem bolniku, zato so zdravila, ki iščejo skupno genetsko značilnost, ki bi jo lahko napadla, neuspešna.
Darren Saunders z inštituta za medicinske raziskave Garvan se je skupaj s kolegi težave lotil z drugega zornega kota in pogledal, kateri biološki procesi potekajo v živih rakavih celicah. Ugotovili so, da genetika vsake celične linije posebej vpliva na njeno sposobnost razmnoževanja.
Celice raka trebušne slinavke porabljajo ne le glukoze, tako kot navadne celice, ampak tudi glutamin, s katerim proizvajajo maščobne kisline, osnovo novih celic, zaradi česar se rakave celice nebrzdano množijo. Rakave celice gorivo tako porabljajo za nastanek novih celic, namesto za energijo, pojasnjuje Saunders. Ekipi je prav tako uspelo razvozlati, kako rakavim celicam ta podvig uspe.

Pojav so sicer že opazili tudi pri drugih vrstah raka, vendar je bilo tokrat prvič, da so ga opazili pri vseh rakih trebušne slinavke. To odpira ogromen potencial za zdravljenje, poleg tega pa zdravila, ki ta mehanizem napadajo, tudi že obstajajo, pravi Saunders, ki jih s svojo ekipo že preizkuša. Če bo šlo vse po sreči, se bodo kmalu začeli tudi poizkusih na živalih.