Uporabiki lahko pokličejo eno od treh mednarodnih telefonskih številk in na odzivniku pustijo sporočilo, ki ga program
Uporabiki lahko pokličejo eno od treh mednarodnih telefonskih številk in na odzivniku pustijo sporočilo, ki ga program "prevede" v tvit. Foto: EPA

T. i. govori-in-tvitaj sistem omogoča ljudem, da na socialnem omrežju Twitter objavljajo sporočila, čeprav nimajo dostopa do spleta. Vse, kar morajo storirti, je, da pokličejo eno izmed treh mednarodnih telefonskih številk, pustijo sporočilo na telefonski tajnici, program pa sporočilo nato objavi na spletni strani pod oznako #Egypt. Sporočilca iz Egipta lahko ljudje nato prebirajo na posebni Twitterjevi strani ali pa jih poslušajo na istih telefonskih števillkah (+16504194196 , +390662207294, +97316199855).

Iz Googla so sporočili, da so se razvijanja tega načina komuniciranja skupaj s podjetjem SayNow, ki se ukvarja z razvojem tehnologij, povezanih z govorom, lotili takoj, ko se je izkazalo, da ljudje iz Egipta ne morejo več pošiljati sporočil, da nimajo dostopa do spleta in da sveta zunaj ne morejo obveščati o tem, kaj se dogaja. Program so izpopolnjevali ves konec tedna, zdaj pa so ga predstavili uporabnikom.

"Tako kot vsi smo bili tudi mi "prilimani", in čakali novice o dogajanju v Egiptu. Obenem smo razmišljali, kaj bi lahko storili, da bi pomagali ljudem tam," je v svojem blogu zapisal soustanovitelj podjetja SayNow Ujjwal Singh. Dodal je še, da upa, da bo ljudem v Egiptu njihov izum pomagal pri povezovanju v teh težkih časih.

V ponedeljek je sicer postal nedostopen še zadnji večji ponudnik dostopa do spleta Noor Group, ostali ponudniki pa so svoje storitve prekinili že v petek.