Vzpostavitev sistema Galileo je načrtovana za leto 2014. Foto: EPA
Vzpostavitev sistema Galileo je načrtovana za leto 2014. Foto: EPA

Preostala naročila bo oddala do sredine leta, vzpostavitev pa načrtujejo za leto 2014, ko bi se postavili ob bok ameriškemu navigacijskemu sistemu Global positioning system (GPS).

Največje naročilo je komisija oddala podjetju OHB iz Bremna v Nemčiji, ki naj bi izdelalo prvih 14 satelitov v skupni vrednosti 566 milijonov evrov. Podjetje naj bi prvi satelit dostavilo junija 2012, nato pa naj bi do marca 2014 v šesttedenskih presledkih dostavilo še preostalih 13.

Delovanje na podlagi 32 satelitov
Sistem Galileo bo deloval na podlagi 32 satelitov, za izdelavo preostalih 18 enot pa se trenutno poleg OHB-ja poteguje tudi evropski letalski in oborožitveni koncern EADS.

Poleg tega je komisija italijanskemu podjetju ThalesAleniaSpace oddala tudi 85 milijonov vredno naročilo za sistemsko podporo in inženiring, francoska vesoljska družba Arianespace pa je od komisije dobila naročilo za namestitev prvih desetih satelitov. Naročilo je vredno 397 milijonov evrov, prva dva satelita pa naj bi bila v Zemljino krožnico utirjena oktobra 2012.