Olinguito živi v drevesnih krošnjah. Foto: EPA
Olinguito živi v drevesnih krošnjah. Foto: EPA
Je nočna žival. Foto: EPA

Za identifikacijo sesalca, ki ga opisujejo kot mešanico "medvedka in hišne mačke", so znanstveniki z ameriškega inštituta Smithsonian potrebovali več kot deset let, odkritje pa pozdravljajo kot edinstveno in izjemno redko.

Iskanje skrivnostne vrste se je začelo, ko je zoolog Kristofer Helgen v skladišču muzeja v Chicagu naletel na nenavadne kosti in živalsko krzno. "Takoj sem se ustavil. Krzno je bilo vpadljive oranžne barve, lobanje pa so se mi zdele neprepoznavne. Vse skupaj je bilo drugačno od katere koli podobne živali, zato sem takoj pomislil, da bi šlo lahko vrsto, ki je znanost še ne pozna," je povedal Helgen za BBC.

Zamenjana identiteta
35 centimetrov dolg in 900 gramov težak olinguito je zadnji (in najmanjši) prispevek k živalski družini procyonidae, med katero prištevamo tudi rakune. Je prvi vsejedec po kolumbijski podlasici, ki so ga odkrili na ameriški celini.
Olinguiti so samotarji in nočne živali, živijo na drevesih, samice pa povržejo enega mladiča naenkrat. Večinoma se prehranjujejo s sadjem, a je tudi insekte. Najdemo jih lahko le v meglenih gozdovih severnih Andov v Ekvadorju in Kolumbiji.

Znanstveniki menijo, da so samico olinguita med letoma 1967 in 1976 razstavljali v več živalskih vrtovih po ZDA, a da so ga oskrbniki takrat zamenjali za olinga - bližnjega sorodnika - in niso mogli razumeti, zakaj se ne pari s samci, ki so jih ponujali. Pošiljali so ga iz živalskega vrta v živalski vrt, a je nazadnje poginil, ne da bi bil pravilno prepoznan.

"To je svarilen primer za vse, ki delajo v muzejskih zbirkah. Delaš z razburljivo znanostjo, a moraš z njo tudi ustrezno ravnati, sicer ne bodo naši potomci imeli nič od nje," je povedal Chris Norris iz prirodoslovnega muzeja Yale Peabody v Connecticutu.