Celice bodo lahko z novo metodo pridobivali veliko hitreje. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Celice bodo lahko z novo metodo pridobivali veliko hitreje. Foto: freedigitalphotos.net

Po poročanju portala ScienceDaily gre za niz kemičnih signalov, ki so potrebni, da se človeške zarodne celice hitro in učinkovito razvijejo v čiste populacije enega izmed katerega koli od 12 celičnih tipov. Ta čas so tako drastično skrajšali z nekaj tednov ali celo mesecev na okoli teden dni, kar bo v prihodnje igralo pomembno vlogo pri gojenju zarodnih celic, ko bodo te potrebne za hitro okrevanje po na primer srčnem napadu, hudih poškodbah kosti, vzreji novih organov ...

Zarodne matične celice so namreč pluripotentne, kar pomeni, da se lahko razvijejo v katero koli celico v človeškem telesu. V katero smer bo šel ta razvoj, je odvisno od kemičnih iztočnic, ki jih te celice prejmejo med razvojem in ki jih usmerijo v ustrezno celico.

Odkritje procesa signaliziranja celicam pa je porodilo še eno novo spoznanje. Gre za odkritje ključnih vzorcev genskega izražanja, ki se pojavijo v fazi segmentiranja zarodka, to pa nakazuje, da se človeški razvoj še vedno opira na določene procese, ki so še dandanes ohranjeni v živalskem svetu. To bi v prihodnje lahko pripomoglo tudi k boljšemu razumevanju, kako pri zarodkih nastanejo razvojne okvare.