Pande lahko skrbijo le za enega mladiča, medtem ko drugega zavržejo. Foto: EPA
Pande lahko skrbijo le za enega mladiča, medtem ko drugega zavržejo. Foto: EPA

Znanstveniki v centru za gojenje in razmnoževanje pand v Čengduju na Kitajskem si že od leta 1963 prizadevajo, da bi dosegli ponovno povečanje števila te ogrožene medvedje vrste. Pri tem se srečujejo s številnimi težavami, saj so se samice pande pripravljene pariti le tri dni v letu, pri čemer lahko spočnejo v času, dolgem od 12 do 24 ur. Poleg tega je njihovo zanimanje za samce opazno zmanjšalo tudi ujetništvo.

Napori, da bi pande pripravili do parjenja, so obsegali tudi številne precej nenavadne metode, vključno s tem, da so medvedom vrteli "izobraževalne" videe, poskusili pa so tudi z viagro. A ker so bili pri tem v glavnem neuspešni, so se zatekli k umetnim oploditvam.

V 23 letih vzredili 168 pand
Pande pogosto skotijo dva mladiča, a skrbijo le za enega, medtem ko drugega zavržejo, zato so se biologi zatekli k menjavanju mladičev, pri čemer je bil eden od dvojčkov v inkubatorju, drugi pa pri materi. In prav tem postopkom pripisujejo porast populacije pand, saj je odstotek preživetja mladičev narasel na 98 odstotkov. V zadnjih 23 letih so v centru tako vzredili 168 pand. Ko bo njihovo število naraslo na 300, jih nameravajo postopno vračati v divjino.