Države so začele številne kampanje za boj proti piratstvu. Foto: EPA
Države so začele številne kampanje za boj proti piratstvu. Foto: EPA

Ob tem v organizaciji Business Software Alliance dodajajo, da je v polovici od 110 držav, vključenih v raziskavo, stopnja piratstva upadla, narasla pa je le v 15 državah. To kaže, da so številne aktivnosti tako organizacije BSA kot držav pripomogle k zmanjšanju stopnje piratstva programske opreme. V Sloveniji se je stopnja piratstva od leta 2003, ko je znašala 52 odstotkov, leta 2008 zmanjšala na 47 odstotkov, je zapisal pravni svetovalec BSA-ja v Sloveniji Rok Koren. V Sloveniji so se gospodarske izgube, ki so posledica piratstva programske opreme, leta 2008 povečale na 51 milijonov dolarjev.

BSA, mednarodno združenje, ki predstavlja svetovno panogo programske opreme, podatke navaja iz šeste letne raziskave na področju piratstva programske opreme. Raziskavo je izvedlo vodilno podjetje za raziskave in napovedi na področju informacijskih tehnologij IDC.

Od 110 držav, vključenih v raziskavo, je odstotek piratske programske opreme na osebnih računalnikih padel v 57 državah. V 36 državah je ostal nespremenjen, zrasel pa je le v 16. Ker je trg osebnih računalnikov najbolj zrasel v državah z visoko stopnjo piratstva, je stopnja piratstva leta 2008 zrasla za tri odstotne točke, na 41 odstotkov.

V regiji srednje in vzhodne Evrope so bile države z najvišjo stopnjo piratstva Armenija (92 odstotkov), Gruzija (95 odstotkov) ter Azerbajdžan in Moldavija (oba po 90 odstotkov). Najnižjo stopnjo piratstva so imele Češka (38 odstotkov), Madžarska (42 odstotkov) in Slovaška (43 odstotkov). Najbolj je napredovala Rusija, kjer je v enem letu stopnja piratstva padla za pet odstotnih točk, na 68 odstotkov, v šestih letih pa za 19 točk.

K. T.