Ameriška policija ponuja popoln pregled nad notranjostjo in zunanjostjo šol in cerkva - zase. Foto: EPA
Ameriška policija ponuja popoln pregled nad notranjostjo in zunanjostjo šol in cerkva - zase. Foto: EPA

Kanal 9 ameriške televizijske mreže ABC poroča o posebni ponudbi policije v mestu DeWitt v zvezni državi New York. Tamkajšnji policijski oddelek je namreč pred nekaj leti sprejel projekt fotografskega mapiranja notranjosti šol, ki policiji omogoča podroben pregled notranjosti tako zasebnih kot javnih šol v mestu.

Projekt je zasnovan na digitalnem fotografiranju zunanjosti in notranjosti posamezne šole od kleti do strehe, tudi iz zraka. Fotografije so posnete s posebnimi lečami in obračajočim se stojalom. Fotografije se nato zlepijo skupaj, da se ustvari program virtualne ture po objektu, kopije programa pa se v primeru izrednih razmer razdelijo vodstvu šole, gasilcem in policiji.

"Vemo, da ima lahko količina informacij, ki so na voljo policiji v času hujših incidentov, neposreden vpliv na rezultat dogodka. Če se dogaja v šoli, mora biti odziv hiter in popoln," je dejal vodja mestne policije Eugene Conway. "Tragično, a sekunde lahko pomenijo razliko med življenjem in smrtjo," je dodal Conway.

Tehnologija s 360-stopinjskim pogledom tako omogoča policiji vpogled v vsak kotiček stavbe, s čimer lahko lažje vodijo posebne enote, kamor morajo v času krize priti. Policisti lahko program uporabljajo tako na policijski postaji kot v patruljnih vozilih.

A policijska ponudba ne velja samo za šole. Policija v DeWittu te usluge nudi tudi cerkvam in vsem drugim krajem, kjer bi lahko bile večje skupine ljudi tarče napada, še poroča Kanal 9.