Ekipa je operirala 7 ur. Foto: MMC RTV SLO
Ekipa je operirala 7 ur. Foto: MMC RTV SLO
UKC Maribor je eden redkih centrov na svetu, ki je sposoben opraviti takšen poseg. Foto: MMC RTV SLO

Poleg tega so na oddelku za kardiologijo kri prek žilne proteze speljali v spodnji del aorte. Tovrstne operacije izvajajo le v redkih centrih po svetu. Operacijo je opravil kardiokirurg Robert Lipovec z ekipo, operacija pa je trajala 7 ur. Bolnik se je brez zapletov že tudi prebudil in uspešno okreva.

Nova tehnika pomeni upanje za hudo bolne bolnike, ki zaradi velikega tveganja do zdaj niso bili primerni za posege na srcu. Operirani 81-letnik je imel zaradi srčne odpovedi velike težave in je večino časa preživel v bolnišnici, ob vsakem manjšem naporu pa se je hitro utrudil.

Namesto štirih ima zdaj pet zaklopk
Zaradi ateroskleroze, ki je pri bolniku napredovala, ni bila mogoča klasična operacija srca z zamenjavo aortne zaklopke, s tem pa so mu omogočili lažje življenje. Zaklopko so všili na vrh srčne mišice. Pri tem so obolelo aortno zaklopko pustili na mestu, bolnik pa ima zdaj v srcu pet zaklopk namesto običajnih štirih, kar pomeni, da kri skozi srce ne kroži več po naravni poti.

Na leto 350 najzahtevnejših operacij
Na oddelku za kardiologijo na mariborskem univerzitetnem kliničnem centru so začeli leta 1996, letno pa zdaj opravijo okoli 350 najzahtevnejših posegov na odprtem srcu. Pred kratkim so uvedli še eno novost. To je program protiaritmičnih operacij na srcu, pri katerih kirurško prekinejo poti, ki povzročajo motnje ritma srca.

M. K.