Altman velja za enega izmed osrednjih igralcev pri razvoju umetne inteligence, potem ko je OpenAI lani izdelal slavnega klepetalnega robota umetne inteligence ChatGPT. Foto: Reuters
Altman velja za enega izmed osrednjih igralcev pri razvoju umetne inteligence, potem ko je OpenAI lani izdelal slavnega klepetalnega robota umetne inteligence ChatGPT. Foto: Reuters
Sorodna novica Nekdanji izvršni direktor podjetja OpenAI odhaja na Microsoft

Podjetje se je poleg Altmanove vrnitve načeloma strinjalo tudi z delno obnovo upravnega odbora, ki ga je odstavil. Izvršnemu direktorju podjetja Quora in sedanjemu direktorju Adamu D'Angelu se bosta pridružila nekdanji soustanovitelj podjetja Salesforce Bret Taylor in nekdanji ameriški finančni minister Larry Summers. Sam Altman je v objavi na omrežju X sporočil: "Veselim se vrnitve v OpenAI."

OpenAI je v ponedeljek za začasnega izvršnega direktorja imenoval nekdanjega vodjo Twitcha Emmetta Shearja, medtem ko je odhajajoči vodja Altman v torek sporočil dejal, da se bo preselil k Microsoftu in tam vodil novo raziskovalno skupino. To se je zgodilo po tem, ko je upravni odbor podjetja OpenAI v nedeljo zavrnil njegov prvi poskus vrnitve v zagonsko podjetje. Shear je v svoji objavi na omrežju X pozdravil dogovor, ki je bil dosežen v torek pozno zvečer in je po njegovih besedah sledil "72 zelo intenzivnim uram dela".

Altmanova razrešitev je prinesla negotovost tako za podjetje OpenAI kot za Microsoft, ki sta konec tedna hitro poskušala preprečiti škodo in obljubila, da bosta zaposlila njega in Grega Brockmana, soustanovitelja zagonskega podjetja. Brockman, ki je po Altmanovi odstavitvi dal odpoved, je v objavi na X sporočil, da se bo "nocoj vrnil h kodiranju".

V skladu s pismom, ki ga je pregledal Reuters, so namreč skoraj vsi od več kot 700 zaposlenih v OpenAI v ponedeljek zagrozili z odhodom, če upravni odbor ne bo odstopil in ponovno zaposlil Altmana in Brockmana. Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella je v izjavi na X po vrnitvi Altmana na čelo podjetja pozdravil spremembe v upravnem odboru OpenAI. "Menimo, da je to prvi bistveni korak na poti k stabilnejšemu, dobro informiranemu in učinkovitemu upravljanju," je dejal.

Kot je znano, je upravni odbor OpenAI-ja v petek presenetljivo sporočil, da je odpustil Altmana. V izjavi so zapisali, da je Altmanov odhod sledil procesu premišljenega pregleda, ki je pokazal, da ni bil dosledno iskren v komunikaciji z upravnim odborom. Potem ko je upravni odbor odpustil Altmana, je OpenAI v znamenje podpore zapustilo več zaposlenih, med njimi tudi Brockman.

OpenAI: Kaj pomenijo zapleti v vrhu ta hip najbolj razvpitega tehnološkega velikana?