Risani film Kung Fu Panda je v Koreji požel velik uspeh. Si lahko v Sloveniji kmalu obetamo 4D-kino? Foto: Kolosej
Risani film Kung Fu Panda je v Koreji požel velik uspeh. Si lahko v Sloveniji kmalu obetamo 4D-kino? Foto: Kolosej

Korejsko podjetje je zgradilo kinematografe s sedeži, ki se pozibavajo, gledalci pa so deležni tudi posebnih učinkov, kot so veter, megla, posebna svetloba in vonji, ki so usklajeni z dogajanjem na platnu.

Nad takšnim ogledom filma niso vsi navdušeni
Težava takšne oblike predvajanja filmov je, da je bilo veliko gledalcem med ogledom filmov, kot sta Kung Fu Panda in Pirati s Karibov, slabo, povrh vsega pa so bili zaradi vodnih učinkov tudi premočeni.

Prav tako so slabost občutili tisti, ki so si ogledali film Transformerji, kjer jih je med gledanjem spremljal tudi vonj po ožgani gumi.

Kung Fu Panda 2 navdušuje
Največja 4D-filmska izkušnja v Seulu prejšni teden je bil animirani risani film Kung Fu Panda. Korejski bloger je za Sunday Times povedal, da imajo "sedeži poseben masažni motor, ki te rahlo udari v predel ledvic vsakič, ko Panda, glavni junak v risanem filmu, dobi udarec ali pade po tleh. Na koncu so se s stropa spuščali mehurčki, ki so simulirali ognjemet". "Zelo smešno in vredno svojega denarja," je še dodal zadovoljni gledalec.

"4D-film je trenutno del uspešne niše"
Podjetje CJ 4DPlex je odprlo pisarno v Los Angelesu, kjer ustvarjajo računalniške programe za posebne učinke za akcijske filme. V New Yorku načrtujejo zgraditi prvi 4D-zaslon v ZDA, in če bodo uspešni, se nameravajo širiti tudi v Evropo.

Filmski distributer v Seulu pa je dejal, da "so trenutno v tako uspešni niši, kot je bil desetletje nazaj Imax, s svojimi veliki zasloni".