Gospodarska zbornica Slovenije je izročila priznanje 12 podjetjem, ki so svoje poslovanje izboljšala z inovacijami. Foto: BoBo
Gospodarska zbornica Slovenije je izročila priznanje 12 podjetjem, ki so svoje poslovanje izboljšala z inovacijami. Foto: BoBo

Z zlatimi priznanji so bila nagrajena podjetja BSH hišni aparati za espresso avtomat TE5, Gorenje za numerično simulacijo zgornjega enotemperaturnega hladilnega prostora COMBI 750, Eti za proaktiven tržni pristop pri uvedbi novih rešitev zaščite sistemov za obnovljive vire energije na svetovni trg, Metal Ravne za umetno inteligenco in laboratorijsko simulacijo procesa preoblikovanja, Vivapen za dovajalni sistem za pisalo s kroglico, Domel za stator za klimatsko napravo v hibridnem avtomobilu, Elan za tehnologijo amphibio in serijo smuči Amphibio WaveFlex, IDS za pametno integrirano senzorsko RFID-značko IDS-SL 900A, Svetloba za visoko učinkoviti sistemi industrijske razsvetljave REFLECTA, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani za sistem kriogenega odrezavanja kot trajnostne alternative konvencionalnim odrezovalnim procesom SusCryMac, Krka za razvoj tehnologije za proizvodnjo zdravilne učinkovine in formulacije esomeprazola in Adria Mobil za razvoj novega integriranega avtodoma.

Priznanje za najboljše inovacije na nacionalni ravni je najvišje priznanje za inovativne dosežke slovenskih podjetij. Ob 12 zlatih so podelili še 23 srebrnih in 11 bronastih priznanj ter dve diplomi. Izbirali so med 243 prijavami, s katerimi se je prijavilo več kot 770 inovatorjev. 80 odstotkov prijavljenih inovacij je nastalo v sodelovanju različnih podjetij, univerz in institucij tako doma kot v tujini.

Generalni direktor GZS-ja Samo Hribar Milič je poudaril, da inovacije prihajajo iz malih, srednjih in velikih podjetij, iz različnih regij in panog. "To in njihovo veliko število dokazuje, da je slovensko gospodarstvo vitalno, inovativnost pa lahko pospeši izhod iz krize in dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva," je prepričan.