Območje, kjer bodo v naslednjih sedmih letih Rusi izgradili nov kozmodrom za izstreljevanje raket in drugih plovil v vesolje. Foto: EPA
Območje, kjer bodo v naslednjih sedmih letih Rusi izgradili nov kozmodrom za izstreljevanje raket in drugih plovil v vesolje. Foto: EPA

S kozmodromom Vostočni naj bi zmanjšala rusko odvisnost od kompleksa v kazahstanskem Bajkonurju, ki je bil zgrajen še v obdobju Sovjetske zveze. Novi kozmodrom bo zgrajen v bližini mesta Uglegorsk na ruskem Daljnem vzhodu, v pokrajini Amur.

Iz Kazahstana v sibirska prostranstva
Putin pričakuje, da bo Vostočni postal prvo nacionalno vesoljsko izstrelišče za civilno uporabo, Rusiji pa obenem zagotovil neodvisnost na področju vesoljskih dejavnosti. Zdaj Moskva Kazahstanu za uporabo Bajkonurja letno plačuje 90 milijonov evrov najemnine. Po besedah ruskega premierja je prav tako pomembno, da bo kozmodrom omogočil izvedbo vseh načrtovanih vesoljskih projektov.

Kozmodrom bo zgrajen v sedmih letih
Rusija trenutno gostuje v kazahstanskem Bajkonurju, kozmodrom Vostočni se bo začel graditi drugo leto, zaživel naj bi leta 2015, dokončan pa mora biti do leta 2018. Na povsem novem kozmodromu bo sedem izstrelitvenih ploščadi, od tega dve za polete s človeško posadko.

Spodbuda za razvoj Daljnega vzhoda
Gradnja 550 kvadratnih kilometrov velikega kompleksa bo Rustijo stala predvidoma 400 miljard rubljev oz. 10 milijard evrov. S kozmodromom se bo na ruski Daljni vzhod naselila tudi visoka tehnološka vesoljska industrija, kar naj bi spodbudilo nadaljnji razvoj redko poseljenega Amurja, ki je sicer izredno bogat z rudnim in naravnim bogastvom.