Mobilnik napajajo sončne celice, je iz reciklirane snovi, ki ne škoduje zdravju, trdijo v Samsungu. Foto: EPA
Mobilnik napajajo sončne celice, je iz reciklirane snovi, ki ne škoduje zdravju, trdijo v Samsungu. Foto: EPA

Samsung trdi, da je to do okolja prijazen prenosni telefon, saj je njegovo ohišje izdelano iz reciklirane plastike. Poraba pogonske snovi pri izdelavi naj bi bila zato občutno manjša, posledično pa naj bi bili manjši tudi izpusti toplogrednega ogljikovega dioksida.

Tako prenosni telefon kot polnilnik (seveda se ga lahko polni tudi z električno energijo) naj ne bi vsebovala zdravju škodljivih snovi, med katerimi v mobilnikih najdemo predvsem sredstva za zaščito pred ognjem, berilij in mehčala. Polnilnik se sicer izklopi takoj, ko je telefon poln ali ko ga uporabnik odklopi od mobilnika. V stanju pripravljenosti torej porabi manj kot drugi polnilniki prenosnih telefonov.

Prenosni teklefon ima funkcijo eko, s katero je mogoče nastaviti varčno osvetlitev zaslona, kar poveča njegovo energijsko učinkovitost. Ima tudi vgrajen ekoštevec, ki meri število narejenih korakov in te preračuna v prihranek izpustov ogljikovega dioksida, ki bi jih v zrak spustili, če bi se peljali z avtomobilom. Prihranek se prikaže kot število dreves, ki jih je uporabnik s pešačenjem ohranil in tako ga sbodbuja k skrbnemu ravnanju z okoljem, pravijo v Samsungu.

Samsung trdi, da gre za prvi prenosni telefon z zaslonom na dotik in solarnim polnjenjem na svetu. Poimenoval ga je samsung blue eart in bo na voljo tudi v Sloveniji.