Falcon-1 je prva raketa v zasebni lasti, ki je dosegla Zemljino orbito. Foto:
Falcon-1 je prva raketa v zasebni lasti, ki je dosegla Zemljino orbito. Foto:
Falcon-1 je namenjen izstreljevanju lažjih tovorov.
Falcon-1 je namenjen izstreljevanju lažjih tovorov.

To je prvo zasebno podjetje, ki mu je to uspelo. Prvi zasebni polet v vesolje se je zgodil že 21. junija 2004, ko je Scaled Composites, ki ga je delno podpiral tudi Richard Brandson, preseglo mednarodno priznano mejo vesolja, 100 km nadmorske višine s plovilom SpaceShipOne. Dober mesec pozneje je isto podjetje z drugim uspešnim poletom zmagalo na tekmovanju za 10 miljonov težko nagrado Ansari X-Prize. Zdaj Scaled Composites v sodelovanju z novo ustanovljeno Brandsono družbo Virgin Galactic že prodaja vstopnice za prve polete na plovilu SpaceShipTwo. Novopečeno podjetje je že prejelo 30 milijonov dolarjev predplačil. Prvi komercialni polet SpaceShipTwo je načrtovan za leto 2010.
SpaceX ali Space Exploration Technologies Corporation je leta 2002 osnoval Elon Musk, ki si je bogastvo prislužil z delom v različnih tehnoloških panogah. V SpaceX je investiral 100 milijonov lastnih sredstev in najel 160 ljudi. Podjetje ima danes 500 zaposlenih.
Falcon-1 je njihova prva raketa, za katero pravijo, da bo v bodoče najcenejše lansirno sredstvo za lahke tovore na svetu. Razvoj pa že dober čas teče na modelu Falcon-9, ki bi bil zmožen izstreljevati tudi težje tovore. Prav tako pa se dela tudi na uresničitvi zasebne zmožnosti za izstreljevanje človeške posadke v orbito. Gre za projekt SpaceX Dragon, ki bi bil najprej namenjen predvsem ameriški vladi.
Celoten posnetek dogodka si lahko ogledate na:
http://www.spacevidcast.com/2008/09/29/spacex-reaches-orbit-with-falcon-1-flight-4/.
Novico je napisal uporabnik U5K0.