Če bo pes videl, da je drug pes za enako vajo, kot jo je moral sam opraviti, dobil priboljšek, je verjetno drugič ne bo hotel ponoviti. Foto:
Če bo pes videl, da je drug pes za enako vajo, kot jo je moral sam opraviti, dobil priboljšek, je verjetno drugič ne bo hotel ponoviti. Foto:

Na dunajski univerzi je Friederike Range s skupino sodelavcev opravil študijo s psi in ugotovil, da se odzivajo na drugačno obravnavanje. Tako bo pes, ki je naredil neko vajo, a ni dobil priboljška, nato pa videl, da je drugi pes za enako vajo dobil nagrado, zavrnil ponavljanje naučenega trika.

Znanstveniki so pri svojem raziskovanju sicer uporabljali ukaz, naj pes da tačko. Najprej so izločili nekaj psov, ki je izvajanje ukaza zavrnilo že na začetku poskusa in enega škotskega mejnega ovčarja, ki je hotel voditi druge pse.

Tako je ostalo 29 psov, ki jo jih nato dali v več parov in izvajali vajo - s priboljški in brez njih. Ko so psi izvedli vajo, je tisti, ki ni bil nagrajen, praviloma prenehal ponavljati in je izgubil zanimanje. Če sta nagrado dobila oba, sta oba še naprej sodelovala. Zanimivo pa je, da so znanstveniki delili dve vrsti nagrad, kose klobase in črn kruh, a psi pri tem niso delali razlike, temveč so bili zadovoljni z obema nagradama.

Neenako obravnavanje naj bi pri psih celo povzročalo stres, to pa si Rangeova razlaga s tem, da volkovi, torej najbližji pasji sorodniki, med seboj zelo sodelujejo in so na medsebojne odnose kar precej občutljivi.

S. Z.