Bodo navadne žarnice znova zaživele v naših domovih? Foto: BoBo
Bodo navadne žarnice znova zaživele v naših domovih? Foto: BoBo

Navadne žarnice so z nami že desetletja in v tem času smo se navadili na njihovo toplo svetlobo, pomanjkanje katere uporabniki očitajo novejšim LED-svetilka in varčnim fluorescentnimi sijalkami. Težava tradicionalnih žarnic je namreč ta, da se okoli 90 odstotkov vložene energije pretvori v toploto, saj se tungstenova ali volframova žica segreje tudi do 2.700 °C.

A raziskovalci MIT-a so v ponedeljek objavili študijo, v kateri ugotavljajo, da bi lahko obšli to težavo, piše spletni portal Popular Science. Naredili so žarnico, ki še vedno uporablja žarilno nitko, to pa so obdali s popolnoma novim kristalnim filtrom.

Filter omogoča prehajanje vidne svetlobe, infrardeče valovanje pa odbije nazaj v nitko, ki to valovanje absorbira in znova odda kot svetlobo. Postopek se nato ciklično ponavlja.

Ker gre za delujoč prototip, smo od morebitne proizvodnje oddaljeni še kar nekaj let, vendar bi inovacija zagotovo lahko bila zanimiva za končne uporabnike zaradi svojih svetlobnih lastnosti ter energetske učinkovitosti. Že ta prototip je bil namreč energijsko tako učinkovit kot nekatere LED-svetilka oz. varčne sijalke, ki so trenutno na voljo.